HR МениджърПолезно

Възможна ли е висока работоспособност при дистанционна работа?

IMG IT Academy

Covid-19 накара компаниите да преосмисли организацията си. Дори и да сме напълно наясно, че не всички работни процеси могат да бъдат превключени в отдалечен режим, струва си да признаем, че работата от разстояние има много предимства. Има и въпроси по тази тема, като брандиране на работодатели, задържане на служители и баланс между професионалния и личния живот. Затова е много важно да се грижим за условията за благоприятен баланс между компанията и нейните служители.

Дистанционната работа като инструмент за подобряване на ефективността

Дигитализацията създава необходимите условия за ефективна дистанционна работа, но културата на присъствие все още се запазва у нас. Телекомуникациите имат много предимства. Компаниите, които се борят да наемат служители, трябва да се запитат за задължението да присъстват, много от тях биха били добре с перспективата да работят автономно. Това може да бъде елемент на брандинга на работодателя и задържането на служителите.

Съществуват ли обосновани ( или необосновани) опасения за мениджърите?

Новите екологични организации, често синоним на контрола върху бюджета за недвижими имоти, като например открити пространства, показват ограничения и също толкова бариери пред производителността (липса на неприкосновеност на личния живот, шумово замърсяване, загуба на внимание …). Така че защо да обединяваме всички, защо да се събираме на всяка цена във физически контролирано пространство? Защото прехвърлянето на служителите на дистанционна работа е проблем на ниво ръководители.

Понякога те чувстват загуба на доверие в способността на служителите си да работят, без да имат контрол. В същото време тенденцията към повишена ефективност и плавност на процесите води до повишаване на ефективността на организациите. Отказът от дистанционна работа не характеризира липсата на управленска зрялост?

Предимства на дистанционната работа

Работата от разстояние често се контролира и е част от споразумение, договор, съгласуван с партньори. Сроковете, задълженията, правата и защитите, критериите за допустимост и т.н. трябва да бъдат ограничени. Компаниите, които предлагат тази гъвкавост, създават реално предимство, което надхвърля организационните и икономическите договорености.

Например системата предполага екологични концепции, като се избягват задръствания в часовете пик. Но също и качество на работния живот, осигуряващ по-голяма гъвкавост в семейните отговорности и баланса между професионалния и личния живот. Съществуват също така значителни икономии на време и ценно конкурентно предимство от гледна точка на бранда на работодателя.

Освен това дистанционната работа прави управлението на офиса по-гъвкаво за сметка на развитието. Целта на coworking може да бъде чисто финансова. По този начин човек може да си представи колективна покупка или съвместен наем на помещения между компании от един регионален произход. Компанията може да инвестира и в помещения, разположени извън големите градове, като същевременно остава в близост до главни пътища, които осигуряват бърза връзка с ключови икономически центрове. Могат да се появят нови методи на работа, като например възможност за разделяне на групите чрез създаване на малки, децентрализирани единици. Дизайн офис, маркетинг и интелигентни функции с добавена стойност (услуги за поддръжка, счетоводство, HR) могат да подобрят възможностите си и да увеличат производителността, тъй като няма нужда всички служители да присъстват едновременно.

Няма дистанционна работа без инструмент за съвместна работа, но няма ИТ решения без стратегия

ИТ само автоматизира съществуващите процеси. Без ясна стратегия за структуриране на отдалечена работа това е безполезно. Отдалечената работа не може да се извърши без дигитализация. Гъвкаво, дигитално, удобно за работа в Интернет и отдалечено използвано решение е необходимо средство в домашния офис и в крайна сметка би трябвало да улесни обмена на информация.

Перфектна работа с отдалечен достъп

Разбира се, е необходимо да се овладеят инструментите за провеждане на срещи и видеоконференции, но нищо не е непреодолимо в общество, в което се развива технологична пропаганда. Достатъчно е една компания да си постави определена рамка за работа от разстояния. Например не в понеделник, традиционния ден за срещи, и не в петък,  и да се съсредоточи върху производителността и сроковете, а не пристрастията. Внедрете управление по цели с контролни точки, за да повишите гъвкавостта. В някои стресиращи сектори или за компании с недостатъчен капацитет, дистанционната работа може да бъде значително предимство. Убедителен пример е компания с работа с няколко отдалечени екипа, работещи в ИТ сектора. Те използват инструменти за незабавна комуникация, за поддържане на ефективна комуникация и прогрес.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close