HR Premium

Решаване на проблемите в екипа с помощта на ситуационен анализ

IMG IT Academy

Всеки човек извършва ситуационен анализ (или анализ на актуалните ситуации) съзнателно или несъзнателно, всеки ден – от ранна детска възраст до напреднала възраст. Без него не можете да направите крачка.

На битово ниво това е анализ на текущата ситуация, за да се определят моментните перспективни действия и поведенческа линия. Процесът на ситуационен анализ „стартира“ от голямо разнообразие от събития: появата на нова играчка от приятелка, прогноза за времето, влошаване на отношенията в работната група, промени в ситуацията на валутния пазар, избор на младоженец и т.н.

Ситуационният анализ е процес на оценка на външните и вътрешните обстоятелства (в миналото, настоящето и бъдещето), за да се определи най-рационалната поведенческа линия. Ситуационният анализ на минали събития предоставя безценен опит в оценката на степента на правилност на база предишните разсъждения и действия. Нуждаем се от ситуационен анализ на текущите събития, за да решим как да се държим. Ситуационният анализ на очакваните събития се нарича прогнозиране.

Това съдържание е заключено!

Влезте, за да отключите съдържанието!

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Back to top button
Close
Close