HR Premium

Структурирано интервю

IMG IT Academy

Интервюто е беседа, която напомня изпит, в който на всеки въпрос има отрано известен отговор, но въпреки това  този стил избират много работодатели. Най-важното, което трябва да се знае е баналното „да се води беседата на равни начала“. Но някак си е много трудно да се разбере, че всяка от страните има своя опит, своята гледна точка: човешка и професионална, своята позиция. Професионалното провеждане на интервюто се състои от прости и човешки неща: умение да бъдеш интересен събеседник, заинтересован и внимателен.

Преди да провеждате интервю създайте за себе си образ на човек, който може да бъде успешен на тази длъжност. Задачата не е просто да поговорите с човека, а да направите съответните изводи. Ако вие искате да разберете доколко потенциалният сътрудник е отговорен и работоспособен, доколко е самостоятелен, притежава ли организаторски качеств и т.н., съставете списък с тези качества (имайте предвид, че те трябва да бъдат необходими за свободното работно място), и вашето интервю трябва да бъде насочено на разкриване именно на тези качества.

Обикновено се смята, че единствената цел на интервюто е да се вземе решение подхожда ли кандидатът или не. Действително това е целта, която лежи на повърхността. Обаче има още няколко много важни задачи: да мотивирате интересния за вас кандидат за работа в компанията, да оставите положително впечатление за компанията в този, който не ви подхожда, максимално точно да оцените кандидата от гледна точка на индивидуално-личностните особености, способностите, навиците, потенциалът, опитът и ценностите.  При това можем да говорим и за паралелното решаване на такива задачи, като оптималното разпределяне на времето, получаване на действително достоверна информация, съхраняване на получената информация и т.н. Така че работата която ви се струва проста, се оказва доста комплексна и сложна.

 

Това съдържание е заключено!

Влезте, за да отключите съдържанието!

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close