HR Premium

Оценка на компетенциите по метода ,,Три плюса и три минуса“

IMG IT Academy

Методът „три плюса и три минуса“ дава възможност да се разбере връзката между положителното и отрицателното във възприятието на човек за определена ситуация. Анализирайки отговорите, ние оценяваме следните моменти:

  • колко истински плюса и минуса са посочени (много хора, отговарящи на този въпрос, посочват повече или по-малко плюсове / минуси от три). Съответно, когато броят на плюсовете е по-голям, отношението е най-вероятно по-позитивно и обратно;
  • с какво човек започва – с плюсове или минуси. Ако тази тенденция е постоянна (т.е. при всички въпроси и отговори на човек през цялото време, плюс или, напротив, минус се появява първи), то това е показател за положително / отрицателно като модел на човешкото поведение като цяло. Ако няма такава тенденция, тогава началото с положителни или отрицателни точки говори за посоката, в която човек гледа на този проблем;
  • специфична гравитация, значимостта на назованите плюсове и минуси. Тук няма никакъв трик, просто оценяваме кое се оказа по-значимо.

Разгледайте таблицата по-долу, която предоставя инструменти за проверка на компетенциите на служителите за всички случаи.

Това съдържание е заключено!

Влезте, за да отключите съдържанието!

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close