HR НовиниФакти и прогнози

Как ще изглежда HRM системата през 2020 година?

IMG IT Academy

Този въпрос вълнува HR директорите на съвременни и модерни компании, които са готови да автоматизират управлението на персонала. По каква причина? Тенденциите, които неизбежно ще засегнат информационните системи, са все още неразбираеми за мнозинството: големите данни, прогнозния анализ, глобализация…

В тази статия ще се опитаме да направим фоторобот на HRM системата в утрешния ден.

Преход към облачни решения

Пазарът на HRM системата ще продължи да върви в посока на облачните решения. Тази тенденция има много положителни аспекти: бърза скорост на инсталиране, простота на корекции и промени. Но има и негативни аспекти: сложността на интегрирането в общата информационна система на компанията и не винаги надеждната защита на данните.

Този процес е промяна в парадигмата, която несъмнено ще повлияе на отношенията между разработчиците на софтуер и техните клиенти. „В контекста на работата с SaaS компаниите вече не купуват лицензи, те купуват използване на приложението“, казва Оливие Парен дю Шатле, партньор на Bearing Point.

„User centric“ – ориентиран към потребителя

Принципът на CRM-системите сега е приложим за служители, които стават все по-взискателни към приложения, които използват всеки ден както в личния, така и в деловия живот.

Тенденцията, която подчинява съвременната HRM-система: печели този, който по-добре отчита нуждите на клиента, а именно – служителя. В този случай са важни незабавното обновяване на информацията, лесната комуникация с отдел „Човешки ресурси“ и мениджъра, както и постоянното наблюдение на кариерния растеж.

Самообслужване

Системата за управление на персонала ще се превърне в портал, чрез който служителите могат да имат достъп до цялата информация относно функциите на човешките ресурси: заявление за отпуск, консултация с лични данни, регистрация за обучение, достъп до вътрешни работни места, искане за документ.

С помощта на такава организация на работа няма нужда от свързване с HR отдела за всяко искане и е възможно самият служител да контролира статуса на неговото искане и времето за неговото изпълнение.

Прогностичен анализ

Много разработчици на HRM-системи работят усилено по този въпрос, тъй като малко компании могат да анализират данните с цел прогнозиране. Днес има стартиращи компании, които активно насърчават идеята за предсказуем анализ в търсенето и наемането на служители, управлението на кариерата и условията на труд.

Ползите от това явление са спорни, като всичко ново, но не може да се отрече, че бъдещето е отвъд тази точка, а не само в света на HR.

Глобалност и откритост

Тази тенденция означава, че инструментите на утрешния ден ще бъдат приложими в международен контекст, глобализацията ни задължава към това. Синхронизирани процеси и общо ядро на системата за управление на персонала, но разделени работни групи по филиали в съответствие с целите и характеристиките на всяка от тях.

HRM-системите на бъдещето също ще бъдат лесно съвместими с външни приложения (професионални социални мрежи, органайзери на работно време и др.).

Бъдещето вече е на прага

Много ИТ решения, които съществуват на днешния пазар, отговарят на тенденциите на бъдещето. Като пример представяме продукта на HRmaps, тъй като е най-добре познат.

  • Налична инсталация на сървъра или работа „в облака“;
  • Служителят, мениджърът и ръководителят имат свободен достъп до приложението както на компютър, така и на мобилни устройства;
  • Приложението има интуитивен интерфейс и е лесен за използване;
  • HRmaps ви позволява да предскажете нуждите на компанията от гледна точка на намиране и развиване на таланти.

Следете тенденциите на бъдещето в света на управлението на персонала и ги следвайте. И също така не забравяйте, че основната и постоянна тенденция на HR – талантите на компанията са все по-важни за успеха на компанията. Намерете, запазете и развийте най-добрите!

 

Digital Agency SEOMAX
Тагове
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close