HR ЕкспертСтатии

7 закона на рекрутъра

IMG IT Academy

Днес бизнесът стига до разбирането, че работниците са капитал. Добре подбраният персонал носи максимална полза и влияе върху растежа на печалбата на компанията. Рекрутърът е специалист, който, фокусирайки се върху задачите на компанията, знае как да определи идеалния кандидат за позицията.

Той трябва ясно да знае кои умения са важни и извършва подбора на персонал в съответствие с тях.

Първият и най-важен закон за всеки рекрутър е да не оценява само по резюме, външен вид и зодиакален знак. Основата на решението винаги трябва да бъде оценка на компетенциите и нищо друго.

Вторият закон е да носи отговорност за резултата. С други думи, добрият рекрутърът не остава пасивен изпълнител на формални действия. Той е изцяло отговорен за процеса на наемане, открива нуждите както на кандидата за длъжността, така и на ръководството. Това е човек, който се стреми да даде максимален принос в работата с кандидатите, да постигне ефективен резултат за всички страни по наемането.

Третият закон на рекрутъра е да не лъже. Това не означава, че е забранено използването на елементи на продажба в комуникация с кандидата, но не трябва да допускате жонглиране на факти или да работите с неверни данни. Не бива да се очакват добри последици от подобни действия.

Четвъртият закон на един компетентен HR специалист е да помни, че кандидатът не е „експериментален заек“. Прилагането на всички техники за наемане, които познавате, върху един човек в даден момент, е непрофесионално и неефективно. Притежаването на голям брой HR инструменти е чудесно, но трябва да ги използвате съзнателно, въз основа на целите.

Пети закон: работете в интерес на компанията и не забравяйте, че основният ви клиент е директорът или ръководителят. Това означава, че няма добри и лоши кандидати, само подходящи и неподходящи. И първият и вторият не трябва да са тези, които лично ви харесват или не ви харесват. И, разбира се, фразите „Ще ви кажа как всъщност стои всичко в нашата компания“ или „добре, съжалявам за човека, нека го вземем“ са неприемливи. Вие одобрявате кандидатурата, която наистина е в състояние да допринесе за компанията и само тази.

Шестият закон на рекрутъра е малко жесток. Той е логично свързан с предишния и казва, че е невъзможно да се сприятелиш със служителите на вашата компания. Тоест връзката може да е приятелска, но като се има предвид факта, че HR винаги е на страната на компанията. Един приятел трябва да е наясно, че ако изведнъж разберете за плановете му за търсене на работа, няма да останете встрани като „ейчар“ на вашата компания. Работите в интерес на вашата организация и това трябва да е ясно.

И накрая, седмият закон на рекрутъра е да не се стига до крайности. Има такъв тип HR специалисти, например „HR-watchman”. Това са хора, които са искрено убедени в собствената си значимост и се държат като „арбитри на съдбата“ на всяко интервю. На обратната страна са „златните планини“. В този случай рекрутърът е готов да посрещне и одобри почти всеки кандидат с широка прегръдка, като преди това му обещае всичко най-добро на новото работно място. Ясно е, че и двете крайности противоречат на горните правила.

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close