HR РесурсиПодбор на персонала

Защо ръководителите се страхуват да наемат служители по-силни от себе си?

IMG IT Academy

„Наемайки силен служител, той ще работи добре и ще заеме моето място“, смята ръководителят. Но тази логика е фундаментално погрешна както за бизнеса, така и за самия мениджър.

Съосновател на онлайн – училище по английски език Skyeng Khariton Matveyev обяснява защо не трябва да се страхувате да наемате най-добрите.

Пет причини

  1. От това расте ефективността

Фирмата е колекция от хора с различни умения. Идеалният лидер ги събира като пъзел. Например, американският бизнесмен Рей Далио прави карта за всеки служител, описвайки неговите силни и слаби страни, уникални характеристики и умения. За всеки проект той комплектува свой набор от карти.

Една от важните задачи на всеки мениджър е да разбере какви роли има в компанията и какви навици са нужни за тях. И ако игнорира човек с умения, които са му необходими в дадения момент, той не постъпва далновидно.

  1. Ръководителят, това е обслужващ персонал.

Корпоративният свят вече не е пирамида, в която всеки се качва. Например в Skyeng има хора, на които плащат повече от мен, защото решават по-сложни задачи. А в Google, космическите заплати не са за топ мениджъри, а за тези, които директно пишат кода за приложенията на AI приложения. И това е нормално.

Днес бизнесът се движи в посока на факта, че мениджърите са преди всичко рум сървис. Те трябва да помогнат на екипа да бъде по-ефективен, да избере правилната стратегия и да намери подходящите ресурси.

  1. Ръководителят и неговият сътрудник изпълняват различни задачи.

Работата на програмиста е да напише качествен код, а работата на шефа му е да наеме нови програмисти, да разреши техните проблеми, да събере изискванията за продуктите, да осигури сигурни поръчки и да следи качеството на изпълнение. Добрият програмист често е лош ръководител и обратното. Това просто са различни сфери на дейност, затова е глупаво да се мисли, че втория ще заеме мястото му.

  • За ръководителя ефективността на неговият екип е по-важна от личната

Странно е да хвалиш шефа за начина, по който е наел хора, ако заедно не са направили нищо. Но в случай на успех, всички точки, които всеки служител е спечели индивидуално също ще отидат в кошницата на ръководителя. Затова главната задача на ръководителя е да търси силни хора, да ги привлече в екипа си и да ги запази по всички възможни начини.

  • До силните се учим по-бързо

Това е като във физиката: ако сложите студена чаша до гореща, тя бързо ще се нагрее. Например, когато ръководителя наеме силен програмист в екипа си, той може да се опасява, че той ще преработи съществуващата кодова архитектура.

А това може да се направите елегантно: задава му се задача да разработи нова архитектура, отнасяща се до собствената му работа, и след това следете отблизо процеса. В резултат на това ефективността на екипа ще нараства, мениджърът ще научи нови неща и амбициите на програмиста ще бъдат удовлетворени.

 

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Мениджър

HR Мениджър е специализиран интернет ресурс насочен към предоставяне на актуална информация в областта на мениджмънта и управлението на човешките ресурси, както и полезни съвети и насоки към младите специалисти, които търсят професионална реализация.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close