HR ЕкспертСтатии

Правилото за въвличане на ръководителя – Управление очакванията на ръководителите

IMG IT Academy

Когато шефът ви пита колко можете да продадете през следващия месец или колко време ви трябва, за да изпълните задачата, не е необходимо да  отговоряте на този въпрос с една цифра. Доста разпространена грешка на подчинените при обсъждане на плановете с шефа е да се казва цифра, без да се даде обосновка за нея.

В резултат, това обсъждане на плановете и задачите често напомня търговията на пазара: единия казва 10, а другия 20, и след половин час се договарят на 15.

Препоръчителен отговор на подчиненият: „ Г-н Димитров, нужна ми е вашата помощ по този въпрос. Ето, погледнете динамиката на продажбите за година, а ето и списъка а предполагаемите продажби през следващия месец с разбивка по клиенти. Помните ли моя най-голям клиент, компания  А? Те през следващият месец си сменят склада. Мисля, че това ще намали покупките. Аз съм заложил в плана техните покупки на предишното ниво. Възможно е да се появи нов клиент. Но аз не съм го вкарал в своите разчети. Как мислите, имайки пред вид всичко това, моята цифра в плана реална ли е?“

В резултат на това на шефа започва да анализира вашите изчисления, разбира истинския ви потенциал. Той е въвлечен в процеса на разработката на плана, оценява неговата реалистичност. Началникът може дори да преосмисли планираната от вас по-рано с цифра.

Не е необходимо да чакате ръководителя да ви попита за вашата прогноза. Доста често ръководителят задава такъв въпрос формално за начало на разговора за задачата, като при това вече всичко е решил предварително. Ако знаете, че шефът е в процес на разработване на планове, включително и тези за вас, можете да поемете инициативата и да организирате среща. Подгответе изчисления, обяснителни материали и ги изпратете по електронна поща по-рано и поискайте среща, за да ги обсъдите.

Решете кое е най-добро за вас: да загубите време и сили в очакване на ръководителя или да получите от него трудно изпълним план.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Мениджър

HR Мениджър е специализиран интернет ресурс насочен към предоставяне на актуална информация в областта на мениджмънта и управлението на човешките ресурси, както и полезни съвети и насоки към младите специалисти, които търсят професионална реализация.

Подобни публикации

One Comment

  1. Pingback: Правилото на обратната връзка | HR ЕКСПЕРТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close