HR ЕкспертМнения

Моделите за привличане и задържане на кадри постоянно се променят – готов ли е бизнесът да се адаптира?

Мария Георгиева - Търговски Мениджър в Изи Консулт

IMG IT Academy

Мария Георгиева

Мария Георгиева е Търговски Мениджър в Изи Консулт. Завършила е като инженер по Автоматизация и Роботика към УХТ-Пловдив, което изключително много й помага при работата й с компании от производствения и ИТ сектор. Има Магистратура по Финанси към ПУ, специализирала е Мениджмънт на компанията в ТУ-Пловдив и има изкарани курсове и сертификати в сферата на продажбите по време на близо 20 годишният си професионален опит. Вече над 5 години е част от екипа на Изи Консулт и активно работи в посока експертна консултация на компаниите във връзка с предоставянето на гъвкави решения в сферата на човешките ресурси.


Последната една година промени пазара на труда такъв, какъвто го познавахме преди. Наблюдаваме прегряване в почти всички сектори на икономиката. След спирането на редица процеси, поръчки от клиенти и забавяне във веригата на доставки по време на пандемията, от втората половина на миналата година бизнесите започнаха да рестартират процесите си с много по-бързи темпове. Търсенето  на кадри надвишава многократно предлагането и по региони, и по сектори.

Причините се крият не само в пандемията, но и в демографската структура на страната ни, липса на достатъчно квалифицирани кадри, разминаването между това, което предлага образованието и това, от което има нужда бизнеса, и редица други. Всичко това обуславя необходимостта да търсим гъвкави решения, да развиваме нови умения в хората и екипите си и да се адаптираме към постоянно променящата се бизнес среда.

Производствените служители и тесните специалисти в производството са едни от най-често и с най-голям обем търсени кадри. Към днешна дата заявките от наши партньори са за няколкостотин отворени позиции. Локалните пазари все повече се затрудняват да отговорят на тези нужди и компаниите са по-отворени към привличане на кадри от чужбина. Много украинци са вече тук и работят в различни компании в страната чрез наша партньорска организация. Вижда се, че моделът е устойчив и работи. В момента проучваме други алтернативни локации с потенциал за привличане на хора за производствата и впоследствие на квалифицирани служители в различни сектори като ИТ, търговия и логистика. Благодарение на възприетия вече модел на работа от вкъщи, все по-често чуждестранни специалисти се свързват проактивно с нас с цел реализация в България. Основното предизвикателство при вноса на кадри е въпроса с настаняването на тези служители, особено когата става въпрос за по-големи обеми от хора, но в тази посока тепърва има много работа, която трябва да бъде свършена.

Все по-често при висококвалифицираните служители от различни сфери и специалистите в ИТ сектора се забелязва, че финансовата част не е основният мотиватор за привличане и задържане на тези таланти. Те търсят припознаване в ценностите на компанията, баланс между работата и личния живот, признание на работното място и възможности за обучение и развитие, които компанията предлага. На преден план излиза темата за личното удовлетворение (wellbeing) на работното място, физическото и ментално здраве на служителя. Заедно с това се появяват и нови длъжности в компаниите – като тази на happiness manager-ите, за да отговорят на тези нужди

Точно с тази цел в нашата компания създадохме и внедрихме изцяло нов екип, който обслужва служителите на нашите партньори – HR care center. Колегите в него отговарят за получаването и анализирането на обратната връзка от служителите, техните положителни и отрицателни нагласи и преживяване в компанията. Така полученият анализ предоставяме на работодателите с цел по-адекватно и ефективно управление на процесите си като  onboarding и retainment. От опита ни до момента виждаме, че хората са склонни да дават много по-лесна и по-реална обратна връзка на нас като на трета страна, отколкото на вътрешните си HR екипи.

Служителите очакват повече по отношение на гъвкавостта, обучението и развитието – ако не са щастливи лесно вземат решение да сменят работа. Въпреки значителното развитие за кратко време, все още има много, което да се свърши, за да се отключат определени трудови демографски показатели, да се върнат талантите ни обратно към пазара на труда, и да се привлекат и задържат нови таланти от други локации.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Back to top button
Close
Close