HR РесурсиАтестация на персонала

Методи за оценка на персонала в компанията

IMG IT Academy

Благодарение на компетентната оценка на персонала и системата за мотивация може ефективно и действено да се влияе на дейността на служителите, както и на работата на компанията като цяло. С помощта на систематична оценка на персонала, ръководството на компанията има възможност да определи нивото на компетентност на служителите и техния потенциал.

Това отваря широки възможности за намиране на начини за повишаване на производителността и интереса на служителите.

Методи за оценка на персонала в компанията

Методите за оценка на персонала се разделят на определянето на техните бизнес качества, както и на техния потенциал.

Съществуват следните методи за оценка на персонала:

Анализ на данните на резюмето: Обикновено се използва в началния етап на приемане. Този метод включва използването на анализ на интереси, семейни отношения, особености на образованието, комуникационна информация (социален кръг) и др. Този метод се характеризира с редовно въвеждане на информация в личен план за последващ анализ. Според резултатите от въведената информация е възможно да се направят изводи за особеностите на развитието и професионалното израстване на служителя, което позволява да се оценят перспективите му.

Провеждане на тестове за проверка на способностите. В този случай можете да анализирате цялостното развитие и да идентифицирате нивото на определени способности (например, логическо мислене, памет, внимание). Този метод по най-добрия начин ви позволява да определите степента на обучаемост и нивото на усвояване на нови знания.

Организиране на тестове за анализ на професионалната пригодност. Тези тестове позволяват да оцените способността за извършване на определени дейности. В този случай можете да използвате тестове, подобни на работата, която трябва да се изпълнява от специалиста.

Метод Аssessment center. Позволява да се решат две задачи: да се разкрият какви бизнес и лични качества има един служител (като правило този метод се използва по отношение на ръководещите специалисти), както и да се разработи програма за усъвършенстване на управленския служител, насочена към развитие на умения и професионални навици. Този метод включва анализ на различни ситуации по аналогични критерии, като се използват различни методи, което значително повишава коректността на получените оценки.

Интервюиране. Този вид оценка на служителите ви позволява да определите нивото на знания, опит, както и да оцените професионалното качество на служителя. Този метод, при избора на кандидат за свободна длъжност, предоставя обективна информация за кандидата.

Анализ на препоръките. Важен аспект е източникът на предоставените препоръки, както и тяхното оформление. При сериозни и големи компании проектирането на такава документация трябва да отговаря на строги изисквания. Оформлението на препоръчителните документи се осъществява с указване реквизитите на предприятието.

Нетрадиционни методи. Някои компании използват полиграф, провеждат се тестове за алкохол и наркотични вещества. В редица компании е обичайно да се използват определени видове психоанализа, което позволява да се определят уменията на персонала да изпълнява определени задължения.

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Мениджър

HR Мениджър е специализиран интернет ресурс насочен към предоставяне на актуална информация в областта на мениджмънта и управлението на човешките ресурси, както и полезни съвети и насоки към младите специалисти, които търсят професионална реализация.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close