HR МаркетингHR Мениджър

Корпоративни тапети за десктоп: какво е това и защо е нужно?

IMG IT Academy

Вече има публикувани достатъчен брой статии, в които експерти с богат опит в областта на човешките ресурси говорят за увеличаване на ангажираността и мотивацията на служителите. По правило компаниите харчат голямо количество ресурси за този процес, като провеждат различни обучения, въвеждат нови „екстри“ и т.н.

Но с преминаването на отдалечена работа проследяването на тези показатели стана още по-трудно. Един от бюджетните, но ефективни начини за увеличаване на ангажираността, развитие на марката на работодателя и бързо предупреждаване на служителите за всички нововъведения е инсталирането на корпоративни тапети на работния плот.

Защо се нуждаем от тях и какви задачи решават корпоративните тапети?

Корпоративният начален екран е вътрешен канал за комуникация, чрез който можете бързо да изпращате съобщения и новини до служителите. Корпоративните тапети могат да информират служителите за предстоящи събития, промени, да съобщават за всякакви ИТ инциденти, да привличат вниманието на служителите и да популяризират марката на компанията.

Освен това корпоративният начален екран е чудесен инструмент за внедряване и управление на промяната във фирмата. Като непрекъснато информирате и съобщавате на служителите всички цели, можете да ги убедите, че промяната е към по-добро.

Основните задачи, които могат да бъдат решени чрез инсталиране на корпоративни тапети:

 1. Информиране на служителите

На корпоративните тапети можете да публикувате важни съобщения или напомняния. На началния екран можете да поставите ключовите идеи на политиката на компанията, нейната мисия, визия, ценности. Ако служителите виждат това през цялото време, ще забележите колко са се подобрили техните усилия, производителност и ангажираност.

За да зададете корпоративни тапети на работния плот с възможност за създаване на различни сигнали за служителите, има услугата DeskAlerts. Тази програма значително улеснява задаването на тапет чрез групови правила. ИТ отделът на вашата компания ще трябва да конфигурира само услугата, след което мениджърите ще могат да управляват корпоративни скрийнсейвъри на служители.

С помощта на допълнителната функционалност на услугата можете да изпращате известия и сигнали до служителите директно на работния плот. Също така е възможно самостоятелно да се разработи дизайнът на началните екрани, да се промени последователността на тяхното показване или да се инсталира само за определени групи потребители.

 1. Популяризиране на бранда на компанията и работодателя

С помощта на корпоративни тапети можете да създадете имиджа на компанията, която бихте искали. Ако искате вашата компания да се възприема като жизнена и динамична, можете да използвате лого в комбинация с богати нюанси.

Тъй като тапетите предоставят възможност за излъчване на информация на служителите, можете да проявите загриженост и да напомните на хората за важността на вземането на предпазни мерки.

 1. Фокусиране върху важни съобщения

Когато множество съобщения пристигнат в Slack или Telegram, служителите виждат всичко наведнъж. Чрез задаване на корпоративен тапет можете да подчертаете рутинни и спешни съобщения, които служителите трябва да видят първо.

 1. Защита на данните

Не всички служители, особено тези, които работят отдалечено, може да разберат риска или значимостта от изтичането на данни. А с отворените Wi-Fi мрежи и слабите пароли чувствителната информация може да бъде изложена на голям риск.

Използвайки корпоративни скрийнсейвъри, няма да се налага постоянно да напомняте на служителите за такива важни мерки за сигурност като заключване на компютъра, разработване на защитени пароли и използване на двустранна аудио идентификация.

 1. Ще предотвратите служителите да използват неподходящи изображения

В много ИТ компании, които не поставят маркови тапети на работния си плот, има едно правило – скрийнсейвърът трябва да е неутрален. Тоест не можете да поставяте снимки на любимите си актьори, актриси, деца, икони, снимки от еротичен характер.

Марковите тапети са отлично решение на проблема, тъй като самият мениджър може да разработи перфектния дизайн, който ще бъде неутрален и всеки ще го хареса.

Корпоративни скрийнсейвъри и увеличен отдалечен ангажимент. Как е свързано това?

Внезапното преминаване към дистанционна работа принуди много мениджъри бързо да се приспособят към новите условия и да намерят нестандартни решения. Докато техническите проблеми могат да се решават бързо и лесно от разстояние, мотивацията и ангажираността са по-трудни.

Когато всички отиваха в офиса, беше възможно поне визуално да се разбере кой се справя добре и кой се разстройва, и да се реши този проблем. Но сега, когато всички работят от вкъщи, е много по-трудно да се направи това, тъй като е нереалистично постоянно да се обаждате на всеки служител и да отгатнете неговото състояние.

Как корпоративните скрийнсейвъри могат да помогнат за увеличаване на ангажираността и производителността?

 • Който владее информация – той притежава света

Именно липсата на информираност оказва голям натиск върху служителите. След като загубиха разговорите си в офиса, те вече не разбират какво се случва в други отдели и в компанията като цяло. Публикувайте разнообразно съдържание и актуализирайте новини за събития, насърчавайте комуникацията между служителите извън работата и тогава този проблем ще изчезне.

 • Опростяване на адаптацията

Много по-трудно е отдалеченото адаптиране на новодошлите, тъй като HR не вижда как работи нов специалист, как комуникира с екипа и екипа с него. Освен това начинаещият може да се чувства неудобно да пише, ако нещо не му харесва или се притеснява от нещо. Освен това не може да се изключи фактът, че новите служители не могат да се срещат с колегите си на живо, което също е много потискащо.

С помощта на корпоративен тапет можете да разрешите малко този проблем и да поставите информация за новия служител, неговата снимка, няколко интересни факта на работните плотове. А на работния плот на служителя можете да поставите информация за неговия екип, фирмени ценности и т.н.

 • Мотивация на служителите

Създайте вдъхновяващо и мотивиращо съдържание, което ще мотивира професионалистите да работят ефективно и ефикасно. Можете да публикувате интересни цитати, факти, които ще развеселят служителите и ще ги вдъхновят за работа.

 • Грижа за служителите

Предоставяйте на професионалистите актуална информация за превенцията и безопасността на пандемията на COVID-19.

Внедрявайте корпоративни скрийнсейвъри без да се натъквате на бунт

Във всяка компания има категория служители, които са скептични към всякакви промени и се опитват да предизвикат бунт. Едва ли ще бъде възможно напълно да се избегне това, но е напълно възможно да се смекчи този бунт.

Чек-лист: 5 начина да поставите корпоративни тапети и да запазите хармонията

 1. Подготовка на служителите

Не трябва да инсталирате един и същ тапет за всички наведнъж, като твърдите, че ръководството е решило така. Подгответе служителите за това нововъведение и обяснете защо е необходимо. Обяснете как ще се възползват от корпоративните скрийнсейвъри, направете мини-презентация и демонстрирайте как ще изглежда.

 1. Не всички наведнъж

Отначало инсталирайте корпоративни скрийнсейвъри само за тези, които искат. Ще мине време, а други също ще искат корпоративен тапет със страхотен дизайн и всички новини за компанията.

 1. Дизайнът като основа за успех

Всички обичаме естетиката, затова трябва да се обърне специално внимание на дизайна на тапетите. Най-добрият вариант е да се разработи универсален дизайн, но в същото време запомнящ се и професионален, така че служителите да не се уморяват от него.

 1. Не настоявайте

Ако повечето от служителите вече са доволни от корпоративни тапети и някой все още се отнася негативно към тази идея, не настоявайте. Дайте на човека време да се адаптира и да приеме тези промени. Без натиск това ще се случи много по-бързо.

 1. Без спам

Корпоративният скрийнсейвър е чудесен начин за обмен на информация, но не изпращайте спам на служителите си и им изпращайте 100 500 известия. Изпращайте фирмени новини, споделяйте важно съдържание от социалните си мрежи, поздравявайте колегите си, но не бива да изхвърляте там мемове и шеги по 10 пъти на ден.

Не море на един фон: корпоративни скрийнсейвъри и имат ли смисъл

Както можете да видите, корпоративните скрийнсейвъри не са начин да контролирате служителите или да им налагате ценности. Това е чудесен начин да поддържате комуникация от разстояние, да информирате за новини, постижения и успехи на колегите.

В допълнение, висококачествените и красиви корпоративни тапети ще повлияят положително на бранда на работодателя, както и ще увеличат лоялността на служителите. Защото, ако специалистите видят, че компанията не само е разработила начален екран, но и го е направила красив с полезно съдържание, те ще разберат, че работодателят ги цени.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Back to top button
Close
Close