HR РесурсиПодбор на персонала

Как да избегнем грешки при наемане на роднини на работа?

IMG IT Academy
  1. Бъдете обективни. Нека съжалението не надделява над здравия разум. Ако сте готови да наемете роднина само защото ви е жал за него – помислете, може би има по-ефективни начини да му помогнете. И изчислете ситуацията предварително – какво ще се случи, ако роднина не успее да се справи и се провали, дали сте готови за такива загуби.
  2. Не се колебайте да извършите цялата процедура за подбор – направете анкета, пълно интервю, тестване (ако имате такива) и др. Опитайте се да разберете не само колко добър е вашият роднина, но и какъв е той в професионален план. И колко имате нужда от професионалист от това ниво в момента.
  3. Ако се съмнявате в правилността на взетото решение, включете експерти. Просто бъдете обективни. Има ситуации, когато експертите, знаейки, че кандидатът е „свой човек“, се опитват да угодят на „големия“ човек.
  4. Не превръщайте отказът в изравняване на резултатите. Това означава, че отрицателното решение трябва да бъде логично и разумно, а не да се основава на емоции и непроверени факти.
  5. Ако каните на позиция за „израстване“, ясно обяснете какво очаквате в бъдеще и не забравяйте да получите обратна връзка – какво и как ще направи вашият роднина по пътя към реализирането на пълната функционалност на длъжността. Неговата работа трябва не само да е ясна за вас двамата, но и да бъде разбрана от вас по същия начин. Ако работата, от друга страна, не отговаря на нуждите на роднината, важно е той да не я възприема като милостиня.
  6. Не позволявайте работата на вашия роднина да върви на „самотек“. Фразата „не е глупак – той сам ще се оправи“ е лош помощник в такава ситуация. Дори и да сте с него „от сто години заедно“ и го познавате „отлично“, имате шанс да опознаете роднината си от съвсем друга страна. И може би не винаги може да харесате тази страна, за съжаление.

Важно е да се разбирате, че всякакви кадрови решения по отношение на роднини винаги се осъществяват на емоционален фон и следователно изискват двойни усилия. Ако сте готови за това, направеното добро може да ви се отплати. Но не е задължително да се изплати.

Прочетете и „Проблеми с наемането на работа на роднини и приятели

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Back to top button
Close
Close