HR РесурсиПодбор на персонала

Проблеми с наемането на работа на роднини и приятели

IMG IT Academy

Собствениците на личен малък и среден бизнес често получават молби от роднини и приятели, да им намерят работа. Има обаче вероятност от конфликти в работния процес. Затова трябва да сте сигурни, че правилата за работа за всички служители, включително роднини и приятели, са еднакви. Това ще бъде справедливо за всички останали служители във вашата компания.

Нека заедно с вас да разгледаме няколко принципа, които трябва да се използват в правилата за работа.

Правила на работа

Правилата и изискванията за работа трябва да са еднакви за всички служители на компанията, въпреки родството и познанствата. Изискванията трябва обективно да описват задачите и отговорностите на служителя, списък на критериите, по които трябва да се изгради целият работен процес, какъв вид образование, опит, умения са необходими за работа на определена позиция. Тук можете да добавите и правилата, по които служителят ще бъде повишен и ще се издават бонуси.

Заплащане за работата

Много често могат да възникнат конфликти със служителите за завишени заплати на роднини и приятели. Необходимо е да се гарантира, че заплатата за една и съща позиция между служителя и роднина на практика не е голяма. Или стимулирайте мотивацията на служителите чрез допълнителни бонуси, така че никой да не се чувства обиден.

Големи привилегии

Роднини и приятели имат специални привилегии, когато работят във вашата компания. Мениджърите не контролират тяхната работа и като цяло се страхуват да правят коментари, като същевременно се чувстват некомфортно. И е разбираемо, защото е роднина или приятел на собственика на фирмата. Ето защо е необходимо да се гарантира, че ръководителят няма да се страхува да контролира работата им и помага да насочи служители с високи привилегии към правилния работен път.

Прекратяване на работата

Разбира се, не всички роднини, наети за работа, камо ли приятели, могат успешно да се справят с нея. Уволнението може да бъде много емоционална ситуация и за двете страни. Ето защо за вас е много важно да сте подготвени за такива моменти. Може би роднина или приятел трябва да работи известно време в пробен период и да види дали може да се справи с работата, без да се появяват напрегнати взаимоотношения в екипа.

 

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close