HR МениджърПолезно

3 начина да подобрите съня си, за да подобрите продуктивността си на работа

IMG IT Academy

Лишаването от сън ни кара да се изморяваме бързо, затруднява концентрацията и ни прави по-податливи на разсейване, а това е ужасна комбинация. Също така, когато сме уморени, сме склонни да се откажем от старите си навици. Чудесно е, ако сме изградили здрави навици, но ако сме уморени, няма да имаме волята да ги поддържаме.

Така че, ако имате навика да бягате всяка сутрин, когато сте уморени и ви липсва сила на волята, ще станете и бягате, защото това е навик, това е най-лесното нещо. Не е нужно да мислите за това или да правите някакъв избор, просто го правите, защото това е, което винаги правите. Други навици, като ядене на здравословна закуска, пиене на много вода, ходене на работа или четене в обедното време, ще работят по същия начин.

Не всеки може да спи в работен ден, но се надяваме това да се промени скоро. Ако имате достатъчно късмет да работите от вкъщи или имате място за дрямка в офиса си, можете да се възползвате от това. Бързият сън е по-ефективен от чаша кафе, така че ако имате възможност да дремнете през деня, направете го, а след това може да изпиете чаша кафе. Комбинацията от кофеин и дрямка е дори по-ефективна от всяко решение.

Не попадайте в капана на мисълта, че трябва да спите осем часа всяка вечер. Въпреки че е лесно да се запомни, тъй като го чуваме толкова често, това е твърде просто ръководство за всички. В действителност, нашите нужди от сън се променят с остаряването. И дори могат да се променят ден след ден, в зависимост от това колко енергия изразходваме и колко сън ни трябва за изравняване с предишните нощи.

Трябва да експериментирате, за да разберете какво ви подхожда, но повечето възрастни се нуждаят от около седем до осем часа сън на нощ. Твърде многото сън може да бъде опасен за вашето здраве (някога сигурно сте се събуждали след дълъг сън и все още се чувствате уморени), така че не прекалявайте.

5 начина да подобрите съня си

  1. Лягайте по едно и също време всяка вечер

Спазвайте редовен график. Тялото обича ритуали. Старайте се всяка вечер да си лягате по едно и също време, както и сутрин да ставате в един и същи час. Така тялото ви ще се адаптира към обичайния график за сън и будност, което ще ви  помогне да заспивате и да се събуждате по-бързо.

  1. Ограничете използването на екрана преди лягане

Без телефони, таблети, телевизори, компютри и т.н. час преди да заспите. Екранната светлина не позволява на тялото ви да включва нощни циркадни ритми. Синята светлина, която идва от екрана на компютъра, таблета и телефона, намалява нивото на мелатонин, което помага на тялото ви да знае кога да спи. Приберете електронните устройства поне час преди лягане, за да помогнете на тялото си да се подготви за сън. Ако се борите с това, опитайте поне приложение като f.lux, за да намалите ефектите от гледане на екрани късно през нощта.

  1. Създайте подходяща атмосфера за сън

Това, което ви заобикаля през целия сън, с други думи, спалнята ви, има решаващо влияние за това как ще протече самият сън. Първо, удобството на леглото и матрака. Тук всеки има свои собствени нужди и предпочитания. Изберете матрак, който осигурява необходимата твърдост, в зависимост от това дали спите по гръб, настрани или по корем. Ако не спите сами, тогава се опитайте да се уверите, че движенията на партньора в съня не пречат на собствения ви сън.

Много хора заспиват по-добре в хладни помещения. Идеалният диапазон в повечето случаи е от 18 до 21 градуса по Целзий. Тишината е ключов фактор за качествения сън. Ако ви е трудно да намерите тихо и спокойно място, опитайте се да контролирате околните звуци, като създавате приятен „фонов шум“ – например, спокойна музика.

Дори и да не можете да си подремвате на работното място, получаването на достатъчно добър сън всяка вечер може да доведе до огромна промяна във вашата продуктивност.

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close