HR РесурсиАтестация на персонала

Влияят ли личните качества за постигането на целите?

IMG IT Academy

Влияят и още как! Например има хора – „скачачи“. Те рядко си поставят дългосрочни цели. Такива хора са склонни да прескачат от работа на работа, от хоби на хоби, от една дейност на друга. В резултат на това не е приключена нито една задача.

Вярно е, че тези хора вече се наричат ​​„скенери“, благодарение на Барбара Шер и нейната книга „Отказвам да избирам“. Да ги наречем и ние така.

Едно е, когато „скенерите“ са просто ваши познати или приятели, с които е приятно да „излизате“, да си чатите. Друг въпрос е когато е човек, от когото зависи постигането на Вашите цели … Вие самите …

И колкото по-голяма е целта, толкова по-трудно е за „скенера“ да я постигне.

По правило това са креативни и емоционални хора. Те много лесно се „запалват“ от нови идеи, но в същото време се охлаждат много бързо и изоставят това, което вече са започнали да правят. Щом загубят интерес – край! На работата можете да поставите голям кръст!

Това са хора – „проблясъци“. Те могат да постигнат само краткосрочни цели. Дългите проекти ще им тежат и те ще направят всичко възможно да се „слеят“.

Предимствата на тези хора са, че са по-гъвкави, превключват много бързо от задача на задача и постигат бързи резултати, ако целта ги „запали“.

По правило това са ентусиасти. Те са готови да работят за идеята. Но веднага щом идеята престане да бъде привлекателна и интересна, те я оставят.

Това не е нито добро, нито лошо. Всички хора са различни. Разбирайки особеностите на всеки, можем да изградим най-ефективното взаимодействие и да постигнем цели с всеки човек. Разбирайки своите особености, ние можем да коригираме целите си „за себе си“, в съответствие с личните качества и да ги постигнем в нашето комфортно темпо.

Например, хора тип „скенери“ обикновено не се интересуват от пари. Те са готови да работят за идеята. За тях най-висшето щастие е, когато работата е интересна и творческа. Такива хора са незаменими за стартиращи компании или иновативни проекти. Те бликат от идеи! Само да успявате да ги запишете!

По-добре е обаче да поверите реализацията на други типове хора. Или постоянно да поддържате интереса на „скенера“ към работата.

Разбира се, необходимо е да се вземат предвид личните качества като цяло. „Скенерът“ с ниско ниво на интелигентност е маймуна с граната. Особено ако има лоша логика. Такъв човек не разбира какви могат да бъдат последствията от неговата блестяща идея. А те могат да бъдат фатални.

Ако имате такъв служител, тогава е по-добре да му поверите краткосрочни задачи, изискващи бързо изпълнение. Но „рутината“ за такива хора е демотивираща.

Импулсивните служители трябва да бъдат наблюдавани по-често. Те са постоянно „разпиляни“, като правят няколко неща едновременно.

Ако вие самият сте импулсивен човек, тогава:

  1. За ежедневната си рутинна работа си осигурете усърдни, спокойни и балансирани асистенти.
  2. Разбийте голямата задача на малки, краткосрочни етапи.
  3. За всеки етап запишете срока за изпълнение. Точно спазвайте тези срокове. Колкото по-кратък е етапът, толкова по-лесно е да се спази крайният срок.
  4. Когато работите важна задача, изключете максимално всичко, което може да ви отвлече от работата:

– затваряне на социалните мрежи;

– поща;

– изключете телефона;

– поставете всички месинджъри в режим „не безпокойте“.

  1. Подгответе всичко необходимо в близост до работното място, за да не ви се налага да се  разсейвате: чаша вода, хартия, химикалки и т.н.

Познавайки вашите особености, можете да контролирате производителността си, да подобрите организацията си и да постигнете целта си.

Автор: Татяна Гладун

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close