HR PremiumHR МениджърПолезно

Универсална карта за разрешаване на конфликти

IMG IT Academy

Когато тръгват на път хората обикновено вземат със себе си карта, за да могат по-лесно да стигнат целта си и да се ориентират в непознати места. Така и в конфликта: картата помага да се облекчи неговото разрешаване. Методиката на построяване на картата на конфликта, за първи път предложена от изследователите X. Корнелиус и Ш. Фейри, помага да се видят и анализират важни неща и скрити детайли, на които може да не обърнем внимание. Такава карта може да се състави за всяка проблемна ситуация.

Ще започнем с три основни етапа:

Етап 1. Какъв е проблемът ? Опишете проблема с една фраза. Не се опитвайте веднага да намерите изход, просто фокусирайте своето внимание на най-важното. Старайте се да не изразявате проблема в полярни условия, това ще ви даде възможност да разгледате вариантите на решение на проблема по-широко.

Етап 2 . Кой е включен? Кои са основните страни в конфликта ?

Етап 3 . Какви са техните потребности? Известно е, че във всеки конфликт често се случва следното: човек предявява един проблем ( или този, който има под ръка, или който изглежда „красиво“), докато в дълбочина проблема е съвсем друг. Важно е да се изясни истинската мотивация, която стои зад позициите на участниците в този въпрос. Хората искат да получат това, което удовлетворява техните потребности, и избягват това което им пречи.

Потребности. В широк смисъл това е всичко, което е важно за човека. Можете да зададете насочващ въпрос, който ще определи потребността на събеседника: „Вие смятате, че аз съм длъжен да направя това и това. Какво ще ви даде това?“ Отговорът на този въпрос може да даде информация за неизказаните потребности на човека.

Това съдържание е заключено!

Влезте, за да отключите съдържанието!

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Мениджър

HR Мениджър е специализиран интернет ресурс насочен към предоставяне на актуална информация в областта на мениджмънта и управлението на човешките ресурси, както и полезни съвети и насоки към младите специалисти, които търсят професионална реализация.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close