HR PremiumHR РесурсиМотивация на персонала

Непаричните форми на възнаграждение – кога да се използват?

IMG IT Academy

Попитайте служителите коя  награда служи за тях като стимул, и те вероятно ще ви отговорят „паричната“. Практика в областта на трудовото възнаграждение е рядко да се обмислят  други форми на награда. Ние мислим за паричните награди и ги развиваме , защото именно в тази форма ние плащаме и на нас ни плащат. Все пак, това не е единствената ефективна форма на награда. Попитайте някой, който е получил за изключително представяне в работата карта за почивка или нова стерео система.

Проведените проучвания показват, че признанието за добре свършена работа е най-често споменаваният фактор за мотивация към това, да се трудиш още по-добре. В качеството на други важни фактори се посочват  „интересната работа“ и „ разбирането за това, че моето мнение означава нещо“, като  парите в тези случаи са на по-долно ниво.

Непаричните форми на възнаграждение са уникални с това, че изпълняват двойна задача: те притежават достатъчна ценност и привлекателност, за да стимулират хората към повишаване ефективността на труда, а също така обезпечават признание, което за съвременните служители придобива все по-голямо значение.

Това съдържание е заключено!

Влезте, за да отключите съдържанието!

 

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close