HR РесурсиПодбор на персонала

Методи за провеждане на събеседване за работа

IMG IT Academy

Събеседването за работа има решаващо значение в подбора на кадрите. Състои се в подбора на подходящия човек за работа на базата на обективни критерии, които се използват за кандидата притеглено и справедливо. Събеседването преследва две главни цели:

  • Да помогне на организацията да оцени кандидатите на съответствие на длъжността.
  • Да помогне на кандидатите да оценят организацията като място за бъдеща работа.

Исторически са се обособили следните методики за провеждане на събеседване за работа:

    1. Британският метод е основан на личната беседа с кандидата на членовете на комисията. Интервюиращите се интересуват от биографията, семейните традиции и мястото, където е получил образованието: „Роднина ли сте с Херцог Ашфилд? Кой от вашето семейство е служил в кралския флот? В Оксфорт ли учихте”. Ако кандидатът успешно отговаря на зададените въпроси бързо го приемат на работа.
    2. Немският метод е основан на предварителната подготовка на значителен брой документи от кандидатите със задължителни писмени препоръки от известни специалисти, учени, ръководители, политици. Експертната комисия, съставена от компетентни лица, анализира представените документи, следи за правилността на тяхното оформяне. Кандидатите за вакантните длъжности преминават цяла поредица от задължителни строги процедури, предшестващи непосредственото събеседване.
    3. Американският метод на събеседване за работа се свежда до проверката на интелектуалните и творчески способности, психологическо тестиране, с използването на компютри и наблюдаването на кандидатите в неформална обстановка. Затова кандидатът се кани например, на уикенд, презентация, ланч. При това се обръща голямо внимание на потенциала на човека и недостатъците на личността му, което невинаги потвърждава възможността за работа на подбрания по такъв начин мениджър в екипа. Обаче този метод позволява да се разкрият скритите недостатъци на личността, които могат да бъдат недопустими за работа в конкретната фирма.
    4. Китайският метод е основан на предварителни писмени изпити и има исторически традиции. Кандидатите пишат съчинения, показват познаване на класиката, грамотност, писма, познаването на историята. Успешно преминали изпитите, а такива са само няколко процента от участващите в конкурса, пишат заключително съчинение на тема „Бъдещата работа”. Издържалите и този изпит се допускат към непосредственото събеседване. В случай, че бъдат приети на работа, тяхното служебно положение често зависи от получената на изпитите оценка.

В съвременната практика обикновено се наблюдават различни комбинации от гореописаните методи.

Събеседването за работа  „1 на 1” въпреки неговата популярност не е надежден способ при подбора на специалистите. На интервюиращия се препоръчва да провежда събеседване с участието поне на един помощник, за да бъде взето по обективно решение, а най-добре група (3-5 души). Груповото събеседване позволява да се неправилната оценка на кандидата, обаче изисква щателна, предварителна подготовка и съгласувано поведение на интервюиращите.

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Мениджър

HR Мениджър е специализиран интернет ресурс насочен към предоставяне на актуална информация в областта на мениджмънта и управлението на човешките ресурси, както и полезни съвети и насоки към младите специалисти, които търсят професионална реализация.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close