HR ЕкспертСтатии

Какво е APPLICANT TRACKING SYSTEM ( ATS)

IMG IT Academy

ATS е вид компютърен софтуер, който служи като база за контакти в системата за набиране и управление на целия процес. Ако сте запознати с CRM, ATS е близо до него, но има свои специфични характеристики, насочени към намиране и подбор. ATS се използва от компании от всички размери за отсейване на резюметата на огромен масив от постъпващи кандидати и организиране на останалите в единна удобна система.

Основната цел на ATS е да улесни живота на рекрутърите и мениджърите. Точно като търсачка, след търсене от рекрутър, някои класират кандидатите по ключови думи (умения, работа, позиция) и филтри (географско местоположение, образование). По този начин, като кандидат, трябва да оптимизирате автобиографията си, като вземете предвид конкретната работа и позиция, за която кандидатствате.

ATS е създаден по такъв начин, че да търси резюмета, точно както би го направил рекрутър или мениджър. Предполага се, че те свалят част от работата от рекрутера, копирайки процеса на неговите действия. Когато рекрутърът получи пакет с резюмета (или пощенската му кутия е пълна с тях), той никога няма да има достатъчно време да разгледа всички внимателно. Така рекрутерът ще разгледа резюмето в търсене на ключови думи, които са важни за него за запълване на свободното място, което ще бъде направено от ATS, но по-внимателно, като избягва човешкия фактор и следва алгоритъма за търсене.

Защо се използва Applicant Tracking System?

Както вече споменахме, ATS се използва за улесняване на работата на рекрутърът и премахване на някои от рутинните му задачи. Системата е създадена така, че да улеснява действията не само за кандидатите, които сега трябва да попълнят само един HH въпросник и да изпращат заявления с едно щракване, но и за набиращите персонал. От една страна, сега е много по-лесно да се търси човек, от друга, резюметата вървят в непрекъснат поток, особено в условия на липса на работни места и увеличен брой кандидати без необходимите умения или опит.

Освен това ATS се отнася към постоянно актуализиран тип софтуер. Така по-рано ATS се занимаваше само с търсене и съхранение, сега може да бъде вградена в системата за по-нататъшно управление на работния профил, включване на тестове, видео интервюта в духа на Visiotalent, автоматични отговори, анкети и други интересни помощни или вградени независими програми, които ясно разширяват обхвата на дейностите.

Виждаме три основни положителни точки в работата на ATS:

  1. Рекрутерът е разтоварен, той може да види резюметата, вече филтрирани по ключови думи и опит. По този начин бранд-мениджърът с петгодишен опит в работата в сферата на обукви няма да дойде при вас като продавач на дрехи. Ако сте работили като рекрутър, спомнете си колко пъти сте натискали бутона „отхвърли резюмето“, без дори да го погледнете? И не защото не сте си свършили работата зле, а защото неопитен продавач не може да стане опитен ивент мениджър.
  2. Всички кандидати за ATS могат да бъдат намерени от дадените ключови думи, образува се пул и всичко това не е файл в Excel, който е предразположен към катаклизми.
  3. Най-често Applicant Tracking System е или свободно интегриран с останалия софтуер на компанията, или е включен в блока „набиране“, ако се използва сложен софтуер, като HRmaps.

 

И така, как работи ATS?

Всяка ATS работи малко по-различно от другата. Затова ще бъде пододяща фразата: «Избирай според своите нужди».

Някои ATS ще бъдат настроени за съвпадение на най-подходящите ключови думи, други чрез проверка на синтактичната съвместимост и т.н. Въпреки това всички ATS запазват едни и същи основни процеси, работят по една схема.

Трябва да се има предвид, че системите за управление на таланти / кандидати и сайтовете за търсене на работа са коренно различни механизми. Много често аргументът за не преминаване към ATS идва от увереността на рекрутърът, че HH и подобни сайтове са едно и също нещо.  Уви не. Свободната позиция в сайтовете се качва всеки път по отеделно за всеки сайт, с ATS създавате едно задание, което се моделира автоматично за индивидуални формати. В допълнение, резюметата се зареждат ръчно и се записват в системата като обикновен Word файл. Applicant Tracking System ви позволява да запазите файла в себе си, сортира го така, че да може да бъде намерен по ключови думи и други точки за маркиране.

Минуси на ATS

Разбира се, никой не е перфектен. Експертите казват, че основният недостатък на ATS днес е липсата на специфични ключови думи. На гребена на всички нови професии и специализации, не всички Applicant Tracking System на пазара „догонват“ нуждите на крайния потребител. За щастие този минус не е толкова фатален, актуализациите на ATS се правят средно на всеки шест месеца от специализирани компании и по-рядко от компании, за които производството на такъв софтуер не е основна задача.

Освен това някои системи реагират погрешно; ако ключова дума се спомене няколко пъти, те увеличават ранга на кандидата. Обикновено ATS подчертават ключови думи в цвят, така че ще забележите дали някой е по-приказлив отколкото делови.

Ако имате  Applicant Tracking System:

Ако няма такива опции във вашата ATS, може би трябва да промените програмата, тя е остаряла.

  • Синтактичен анализ на резюмето: преоразмеряване на резюмето в удобна форма.
  • Пул: резюмето остава в системата от момента, в който попадне там през кордонните филтри, нищо не се губи.
  • Търсене по ключови думи: най-често придружено от търсене с помощта на булеви оператори (вероятно знаете как да свържете ключови думи заедно с AND, OR, NOT and NEAR).
  • Филтри: могат да включват широк спектър от фактори, от географско положение до годината на завършване на университета.
  • Автоматично създадени имейли: не е нужно да изпращате шаблони за отхвърляне или покани чрез работния си имейл, ATS го прави вместо вас.

 

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close