HR ЕкспертАктуално

Защо вашата компания трябва да работи с HR аналитика?

IMG IT Academy

Кадровите решения често се основават на професионални инстинкти и интуиция. Например наемането често зависи от личен контакт, който рекрутърът е установил или не е успял да установи с кандидата. Проблемът с „инстинктите“ и интуицията е, че те могат да нормализират лошите практики.

Така несправедливостта на работното място може да остане незабелязана. Разликата в заплащането между мъжете и жените е отличен пример за това. Компаниите могат да мислят, че плащат еднакво, ако не проучат фактическите данни.

HR аналитика може да помогне за подобряване на производителността и прогнозиране на най-успешните модели. Това елиминира по-голямата част от човешката грешка при вземането на решения. Например подобряването на управлението на работното натоварване може да бъде по-ефективно, когато данните се използват, за да се покаже кои отдели или групи вече са претоварени и кои могат да си позволят да поемат повече отговорности.

По-важното е, че HR аналитика доказа, че способства растежа на компанията. При проучвания се установило, че компании, които използват аналитика, чрез анализ на данните забелязват, че традиционните ключови показатели – образование и препоръки – не оказват особено влияние на производителността на продажбите на кандидата.

Други изследвания са стигнали до аналогични заключения относно важността на HR анализа за цялостното представяне на компанията. Проучване на MIT и IBM установи, че по-широкото използване на HR анализ може да доведе до:

 • Увеличение на продажбите с 8%;
 • Увеличение на нетния оперативен доход с 24%;
 • 58% по-високи продажби на служител.

Основни способи за използване на HR-аналитика

Областите на приложение за HR анализ са огромни и показателите, върху които трябва да се съсредоточи компанията, ще варират в зависимост от отрасъла, както и от естеството на бизнеса.

Ето няколко примера за възможни ключови показатели:

 • процент на съкращения;
 • време за наемане;
 • нивото на текучество за различни групи персонал (първа година, пет години и т.н.);
 • доход на служител.

Горните показатели и други подобни данни могат да се използват за подобряване на бизнес резултатите. Ключовите области, в които данните могат да помогнат, са:

 • Набиране на персонал – HR анализът може да даде отговори на въпроси относно намирането на идеалните кандидати за този бизнес. Например, както показа горният пример, данните могат да се използват за идентифициране на качествата на кандидатите, които дават най-добри резултати. Можете да съпоставите данните на кандидатите, които в крайна сметка са останали във фирмата, и да намерите общи знаменатели сред тях.
 • Здраве и безопасност – HR анализът може по-добре да идентифицира проблемните области, свързани със здравето и безопасността. Данните могат да посочат роли, места на работа и други подобни фактори, които имат най-висок процент на нещастни случаи.
 • Задържане на служители – С данните можете също да научите повече за задържането на служителите. Можете да използвате HR анализ, за ​​да идентифицирате аспекти, които увеличават ангажираността на служителите.
 • Пропуски в талантите – данните могат да разкрият пропуски в компанията. Например, някои отдели могат да имат по-висококвалифицирани служители от други и това може да попречи на цялостната работа на компанията.
 • Ефективност на продажбите – HR анализът може да ви помогне да разберете подробностите как да увеличите продажбите си. Може да откриете, че определен талант помага на служителите да се представят по-добре или че някои програми за обучение осигуряват незабавна възвръщаемост на продажбите.

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close