HR ЕкспертСтатии

Защо HR се нуждае от аналитично мислене и как да го развие

IMG IT Academy

Как HR специалистите могат да използват аналитично мислене в работата си, защо се нуждаят от него и как да го развият.

Аналитично мислене: какво е това и защо е нужно на HR

Като правило човек използва няколко вида мислене, но в повечето случаи преобладава едно. Аналитичното мислене е вид мислене, което е тясно свързано с логическото мислене. С този вид мислене човек може да систематизира информацията, да изучава подробно и старателно въпрос, да сравнява ситуации, да установява причинно-следствени връзки и т.н.

Защо HR специалистът се нуждае от аналитично мислене?

Добре развитото аналитично мислене определено няма да попречи на HR специалистът по време на работа, а напротив, ще помогне бързо да се намерят ефективни решения на често срещани проблеми, да се подобри личната ефективност и работата на служителите.

Използването на аналитично мислене и навици демонстрира вашата надеждност и прагматичност, както и способността ви да вземате решения въз основа на значими данни. В абсолютно всяка област основното предимство на специалистът е способността бързо да намери достоен изход от трудна ситуация, особено в HR.

7 съвета за развитие на аналитично мислене

Аналитичното, както всяко друго мислене: критично, стратегическо, нестандартно, може и дори трябва да се развива. Остава само да разберем как точно може да направим това. Ето някои съвети, които ще ви помогнат.

  1. Решаване на логически задачи и математически примери

Развитата логика е основният компонент на аналитичното мислене. Следователно, чудесен начин за разработване както на първия, така и на втория е решаването на логически задачи (прости и сложни) и математически примери. В допълнение към математическите задачи можете допълнително да решавате физически задачи, които също допринасят за развитието на логиката и аналитичното мислене. Можете също така да решавате кръстословици, ребуси, гатанки и различни главоблъсканици.

  1. Редете пъзели

Голямо разнообразие от пъзели са чудесна тренировка на мозъка. Когато човек сглоби пъзел, се развива не само логиката, но и вниманието и креативността.

  1. Играйте настолни игри

Но тук е много важно да изберете игри, в които трябва да мислите, да анализирате действията на други играчи, да изчислявате стъпките си и да мислите стратегически. Отличен пример за настолна игра за развитие на аналитично мислене е Монопол. Играейки го, човек се научава да анализира другите, да разбира своята логика и тази на участниците, да избира най-подходящите решения.

  1. Играйте шах

Можете да играете както с друг човек, така и на компютъра. Шахът е уникална игра, която развива както аналитичното, така и критичното, стратегическото и логичното мислене.

  1. Моделирайте ситуации

Същността е да си представите ситуация, да си поставите една или повече цели и да помислите по кой начин най-бързо ще постигнете успех. Трябва да обмислите ситуацията до най-малките подробности, като вземете предвид всички фактори, които могат да ви попречат.

Друг начин е да измислите трудна ситуация за себе си и да се опитате да намерите решение възможно най-скоро. По този начин ще използвате всички видове мислене, включително нестандартно, както и аналитично. За да визуализирате процеса, можете да направите карта на мислите си на вашия телефон или компютър.

  1. Анализирайте действията

И както своите, така и тези на околните. Погледнете своите действия и постъпки от страни, анализирайте ги, помислете защо сте постъпили по един или друг начин и какво можете да постъпите следващия път. Точно по същата схема можете да анализирате действията на другите, да търсите неочевидни взаимовръзки, да съпоставяте факти.

  1. Четете книги

Четенето на книги винаги е най-добрият начин за развитие на всякакъв тип мислене. За развитието на аналитичното мислене са перфектни детективските истории, в които можете да анализирате героите и да познаете какъв ще бъде резултатът. Освен това има голямо количество специализирана литература.

Разбира се, в развитието на аналитичното мислене не бива да очаквате незабавни резултати, но определено ще ви бъде от полза. За да ускорите процеса малко, опитайте се да систематизирате живота си всеки ден, да формирате добри навици, да анализирате действията си и действията на другите, а също така да четете книги, за да развиете аналитично мислене.

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Back to top button
Close
Close