HR Premium

Внушението в групата – податливост и типове поведение

IMG IT Academy

За групата често се говори като за един организъм. Едно от доказателствата за това е готовността на членовете на групата за сближаване на мненията и психологическите качества. В резултат групата може да решава съвместни задачи.

Често пред групата възникват задачи, в които е трудно да се намери обективен показател за правилността на решението. Тогава мнението на болшинството се оказва единствен ориентир за поведение на всеки. Ситуацията става критична, когато участник от групата открива, че неговата гледна точка противоречи на мнението на другите. Тогава в него възниква вътрешен конфликт: „ да вярва на себе си, или на мнението на другите хора“. Изхода от тази трудна ситуация зависи от много обстоятелства, сред които основните са:

  • Сложността на задачите, които трябва да се решават: увеличаване сложността на задачите води към намаляване увереността в себе си;
  • Опит в решаването на проблеми от този тип: ако опитът е голям, задачата се решава лесно, но ако е малък, възникват затруднения с ориентирането в задачата – ориентиране към себе си или към другите хора?
  • Авторитетът и наличността му в дадената група: ако той е висок, можеш да разчиташ на способностите си, ако е малък, тогава мнението на другите може да е за предпочитане ;
  • Значението на групата за този, който взема решение: ако човекът уважава мнението на групата и тя му е необходима, въпросът се решава чрез споразумение с групата, ако групата не е значима, изборът е ориентиран само на собственото мнение.

Това съдържание е заключено!

Влезте, за да отключите съдържанието!

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close