HR PremiumHR РесурсиПодбор на персонала

Три основни качества при подбора на персонала

IMG IT Academy

Изброените качества са изключително важни при подбор на персонала и ако се откриете липсата дори на едно от тях, трябва сериозно да се замислите дали да наемете този кандидат, освен ако не ви трябва на определена длъжност или място човек с някое от тези качества.

Управляемост

В структурата на организацията над всеки работник има началник, който разпорежда, дава заповеди и ако работникът е неуправляем, или трудно управляем, перспективите за него в тази компания са доста съмнителни. Трябва обаче да се различават способността да изпълнява поставените задачи и неспособността да отстоява собствено мнение. Много важен момент е изискваната степен на управляемост. Ако работникът трябва да изпълява точни заповеди, действията на даден ръководител не се определят само със заповеди, а са компромис, достигнат в процеса на комуникация.

Това съдържание е заключено!

Влезте, за да отключите съдържанието!

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Мениджър

HR Мениджър е специализиран интернет ресурс насочен към предоставяне на актуална информация в областта на мениджмънта и управлението на човешките ресурси, както и полезни съвети и насоки към младите специалисти, които търсят професионална реализация.

Подобни публикации

One Comment

  1. Pingback: 3 тайни при наемане на служители | MY JOB | Кариера

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close