HR Ресурси

Съвети при наемането и работата с фрийлансъри

IMG IT Academy

Не винаги дадена фирма или предприемач могат да задоволят с човешки ресурс изпълнението на даден процес или задача, които са еднократни  или се повтарят във врмето. А не е рентабилно за всичко да се наема персонал. Ето защо идва нуждата тези задачи да бъдат изпълнени от други, външни специалисти, които работят на свободна практика, наричайки себе си фрийлансъри.

Както при наемането на персонал, така и при фрийлансърите трябва да се имат доста неща „наум”, защото избора на неподходящия може да струва доста средства, време, нерви, пропуснати ползи, наложени глоби от регулаторни ограни и какво ли още не.

За това решихме да съставим тези съвети, които да Ви помогнат при избора и наемането на специалисти на свободна практика.

Търсете фрийлансъри чрез утвърдени платформи за дистанционна работа

Може би е излишно да се каже, но в наши дни времето, в което търсенето на специалисти чрез обяви онлайн или офлайн е безвъзвратно отминало.

Повечето специалисти, които упражняват труд, който се изпълнява предимно чрез компютър ползват утвърдени платформи.

Това са сайтове като Upwork, Freelancer, Peopleperhour, Fiver, Proz и други /може да прочетете повече за тях, сърфирайки из блога за допълнителни доходи чрез Интернет „Пасивен доход”/, чрез които те могат да бъдат наети, изпълнявайки дадена задача или почасово.

Тези платформи за популярни, защото предоставят възможност за защита на плащанията, след осъществена проверка на крайния резултат.

Освен това – сигурната електронна среда, възможността да бъде направен скрининг чрез описателно дадено задание, лесната комуникация с фрилансърите чрез чат, разговор с видео, както и системата от отзиви, правят по-лесно „пресяването” на правилните хора.

Като негатив на тези платформи трябва обаче да се спомене, че те отддържат доста голям комисион при приключен проект.

И освен стандартните предпазни мерки, то трябва да се знае, че трябва да бъде спазвано местното данъчно законодателсво при използването на разходооправдателните документи / фактурите/, които платформите гененерират. Т.е. ако не сте сигурни дали трябва да Ви бъде начислен някакъв косвен данък /като ДДС/, то преди да ползвате платформите, то е добре да сте проверили и това.

Платформите за дистанционна работа обаче се ползват от милиони хора по целия свят.

И чрез тях може да намерите „талант” в наистина доста екзотични ниши. И най-малкото – лесно може да намерите хора, които поради часовата разлика могат да правят Вашия бизнес да оперира  двадесет и четири часа в денонощието. Или да бъде наличен „физически” в различни държави и континенти.

Може да откриете фрийлансъри чрез Вашата професионална мрежа

Ако откриването на фрийлансъри чрез Интернет не дава задоволителен резултат, то винаги може да опитате и чрез Вашата мрежа от професионални връзки.  Най-добрата препоръка, на която може да имате доверие е тази, която е „на уста от уста”.

Винаги задавайте ясно Вашия проект и график

Независимо какво ще ползвате – платформа или препоръка, то е добре да задавате ясно какво искате да бъде извършено. И в какъв срок.

Така ще избегнете доста недоразумения.

Имайте обаче в предвид, че по зависещи и независещи причини фрилансърът не винаги може да извърши дадения проект в срок.

И платформите имат определени защити, които действат в негова полза (той/тя може да върне парите).

За това, за да бъдете сигурни, че дадената работа ще бъде извършена, поддържайте комуникация преди и по време на самото изпълнение, за да не бъдете подведени.

Определете интелектуалната собственост предварително

Често дадения продукт, който трябва да бъде изработен носи в себе си някаква интелектуална собственост.

Уточнете това с фрийлансъра. И го подсигурете с необходимото, ако искате да сте сигурни, че той не нарушава нечии интелектуални права.

Ревюирайте преди и след като сте започнали работа с фрийлансъра

За да сте доволни от работата на фрийлансъра, то е добре да го проучите преди да го наемете. И да осъществявате мониторинг над неговата работа.

Платформите за дистанционна работа дават възможност да бъдат видени оставени отзиви от предишни клиенти, както и може да бъдат поискани/видени мостри от неговата работа, портфолио от приключени проекти.

Освен това, мониторингът може да бъде осъществяван в реално време – при дългосрочните проекти някои платформи имат собствен софтуер, който позволява да бъде видяно това, което фрийлансърът е правел, заснемайки неговия екран.

Не гледайте само цената

Разразилата се пандемия от коронавирус и без това подсили силно конкурентния свят на специалисите на свободна практика.

Цените, които се предлагат за различните услуги в Интернет не трябва да са обаче водещ критерий при наемането на фрийлнасъри.

Да, има хора от развиващите се страни, които са склонни да работят на привидно ниски цени.

Има и такива, които искат стотици долари/евро на час.

Търсейки фрийлансър, работодателят трябва да следи за „златната среда”.

Както всяка друга дейност в Интернет – и тук има „скрити” посредници /фрийлансъри, които пренасочват работите към други фрийлансъри”,  хора, които биха взели с лекота средста, а не биха извършили качествено услугата и т.н.

Помнете данъчните си задължения

Намерили сте правилния човек – копирайтър от Филипините, който е склонен да пише текстове на английски език на съвсем приемливи, даже ниски цени.

Той т просто иска някой да му преведе стотина долара по ПейПал след като е приключил работа.

Дава Ви даже фактура, която изглежда като взета от някакъв шаблон в текстообработваща програма.

Ако имате бизнес, то трябва да помните и да спазвате данъчните правила в държавата, в която оперирате.

Посъветвайте се със своя счетоводител преди да наемате хора по този начин.

Наемайки фрийлансъри, то трябва да помните, че не сте единствения им клиент

Фрийлансърите често имат множество клиенти.

И не могат да се посветят изцяло на Вас и Вашия проект. Работейки със специалист на свободна практика, то трябва да проявявате разбирането, че той/тя често не може да ви обърне това внимание, което подчинените ви го го правят..

Защитете своя бизнес, ако работите като посредник

Ако имате посреднически бизнес и използвате фрийлансъри, то е хубаво да имате някакви предпазни мерки, които защитават вашите клиенти.

Може да изисквате от фрийлансърите да подпишат договор, с който ви дават ексклузивитет и да ги обезсърчават да се съредновават с вас, крадейки ви клиенти.

Финални мисли

Работата с фрийлансъри е избор, който може да е доста доходоносен за всеки бизнес, защото те могат да донесат много, бидейки ефективни спрямо заплатената за труда им цена.

Наемането и работата с фрийлансъри се подчинява на свои правила. За да сте успех, то трябва да се подчинявате на тях.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Back to top button
Close
Close