HR НовиниАнализи

Soft skills на служителите и ефективността на компанията

IMG IT Academy

Съществува пряка зависимост между разбирането на самия себе си и успеха на компанията, в която работим. С други думи, колкото по-добре човек е наясно със своите силни страни и своите ограничения, толкова по-ефективно ще реагира в работен контекст. Ето защо компаниите са пряко заинтересовани от това, кандидатите да ги информират за своите soft skills.

Разбирането на своите soft skills  е лост за ефективност

Резултатите от бизнеса зависят от различни критерии. Един от тях е невероятно подценен – ​​нивото на самосъзнание и разбиране на себе си. „Колкото по-добре човек реализира своите компетенции, толкова по-точна е способността му да взема решения и да оценява рисковете. Има много тясна връзка между разбирането на себе си и вашата собствена легитимност “, обяснява Доминик Дюкеноа, SEO„ PerformanSe “(разработчик на инструменти за оценка на персонала).

Например, ако служителят осъзнае, че често взема импулсивни решения, той ще бъде по-точен в критични моменти, без да се поддава на естественото си поведение. Изправен пред риска, той ще положи усилия и ще остави малко повече време за мисъл и действие. Други са наясно със способността си да вдъхновяват и „зареждат“ другите, което им помага да мобилизират екипа за преминаване към действие.

Как soft skills  на служителите влияят на компанията?

Проучванията показват, че финансовите резултати на една компания зависят, освен от всичко друго, и от слепите петна (blind spot) на персонала. В професионален контекст този термин означава силните страни и ограниченията на служителите, които самите те не осъзнават.

Например, някой от вашия екип може много бързо да превърне знанието в компетенции и дори да не го осъзнава. „Проучванията показват, че в компании, където служителите разбират самите себе си и имат по-малко слепи петна от своята личност, могат да имат 20% по-високи резултати от тези, при които персоналът е по-слабо осъзнат“, потвърждава Доминик Дюкен. В крайна сметка това прилича на затворен кръг: колкото по-добре осъзнаваме себе си, толкова повече сме уверени в себе си, а това води до по-ефективни реакции и компанията само печели.

Soft skills: компетенциите на 21 век

За рекрутера дълбокото разбиране на кандидата ще се превърне във все по-важен момент в работата. Според проучвания на DARES (изследователски център на френското Министерство на труда), 36% от трудовите договори се прекратяват през първата година, което показва неефективно наемане на персонал. Тази статистика не се променя от 20 години. Днес разбираме, че една от основните причини за грешки при наемането на работа е несъответствието на чертите на характера и soft skills на кандидата с нуждите на компанията.

Както виждаме, рекрутерът трябва да използва правилните инструменти, за да не идентифицира само нуждите на компанията, но и да оцени кандидатите в съответствие с този списък. По този начин наемането на служители става най-ефективно и безопасно за компанията.

Смята се, че до 2030 г. 85% от днешните професии ще изчезнат. Това означава, че в обозримо бъдеще най-търсените компетенции ще бъдат: способността за адаптиране, гъвкавостта, способността да създавате нови неща, способността да мислите критично, да изпълнявате няколко умствени задачи едновременно и желанието за непрекъснато учене. Тези качества демонстрират способността на кандидата за непрекъснато развитие и промяна в контекста на днешния и утрешния нестабилен свят.

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close