HR ЕкспертЛичности

Rosabeth Moss Kanter и Chris Argiris – едни от най-влиятелните мислители в областта на управление на персонала

IMG IT Academy

Кои хора в управление на персонала се смятат за най-влиятелните мислители? Този списък от 10 водещи автори, съставен от HR Magazine, показва тенденция към отклоняване от установения фокус върху лидерството и прехода към по-холистичен поглед към организациите и тяхната работа, с повишено внимание към човешката психология.

Ще направим преглед на творбите, в няколко поредни статии, на онези автори, чиито идеи формират практиката на управление на персонала в целия свят. Показваме избраната работа на всеки един от мислителите, илюстрирайки неговите идеи. Започваме с Rosabeth Moss Kanter  – Chris Argyris

  1. Rosabeth Moss Kanter

Rosabeth Moss Kanter и Chris Argiris  - едни от най-влиятелните мислители в областта на управление на персонала

Известна с работата си върху дейностите на транснационалните компании, управлението на промените, овластяването и управлението на кризи. (Harvard Business School) „Визията не е просто картина на това, което може да бъде; това е призив към най-доброто в нас, призив да станем нещо повече. “ „Уличната стратегия е крайъгълен камък на творческия подход към решаването на проблеми. Когато гиганти се учат да танцуват (Rosbeth Moss Kanter. When giants learn to dance) Touchstone, 1990 г.

Бизнесът е фундаментална социална институция, която влияе на живота на всеки един от нас. Разпространението на конкретен предприемачески дух в сферата на малките и големи предприятия и въздействието на глобализацията промени характера на работното място, което, от една страна, осигури на някои хора допълнителни възможности, а от друга, доведе до изчезване на определени видове дейности и несигурност.

Тази книга, написана преди повече от 20 години, идентифицира ключовите промени в областта на управлението на персонала, както никога актуални в наши дни. Те включват по-скоро съсредоточаване върху приноса към работата, отколкото върху статута и подчинеността; конфликт между възможности и претоварвания; нови кариерни стратегии, основани на чести промени в работата, вместо обичайните кариерни пътеки; желанието за придобиване на умения и репутация, както и въздействието на подобен индивидуалистичен подход към работата по лоялност на служителите и сигурността на работните места.

  1. Chris Argyris

Rosabeth Moss Kanter и Chris Argiris  - едни от най-влиятелните мислители в областта на управление на персонала

(Harvard Business School) Проверил и тествал на практика идеи и приложими теории. „Хората, които се позовават на мненията на други хора, отказвайки се да проверят тези твърдения на практика, очевидно само защитават собствената си позиция.“ Крис Аргирис и Доналд Шон. Теория и практика: повишаване на професионалната ефективност (Chris Argyris, Donald A. Schon. Theory and practice: increasing professional effectiveness). Jossey Bass, 1974.

В тази класическа книга се фокусира върху проблема за комбиниране на мисъл и действие. Мениджърите могат да изразят определена система от убеждения, но действията им в много случаи не съответстват на тази система. Тази класическа книга със знаци се фокусира върху проблема за комбиниране на мисъл и действие. Книгата показва как това поведение може да бъде коригирано и превърнато в действия по „Модел 2“, насочени към подобряване на ефективността и обучението в компанията.

Очаквайте още велики автори.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Мениджър

HR Мениджър е специализиран интернет ресурс насочен към предоставяне на актуална информация в областта на мениджмънта и управлението на човешките ресурси, както и полезни съвети и насоки към младите специалисти, които търсят професионална реализация.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close