HR МениджърПолезно

Предимства от въвеждане на HRM-системата

IMG IT Academy

Проектът за внедряване на HRM-системата е възможност за подобряване на ефективността на работата, повишаване на удовлетвореността на служителите и намаляване на броя на рутинните операции.

Изглежда, че ползите са очевидни, но колко е трудно да се преговаря с ръководството за внедряването на HRM система! Предлагаме ви списък от аргументи, които можете спокойно да използвате, убеждавайки изпълнителния директор, че тази идея е чудесна инвестиция за бъдещето на компанията.

Повишена ангажираност на служителите

На първо място, трябва да разберете, че най-добрата инвестиция за всяка организация е инвестиция в нейните служители. Доволен персонал = доволни и връщащи се клиенти. Щастливият служител не напуска фирма, което спестява парите му.

Така системата за управление на персонала предлага да улесни живота на служителите и мениджърите. Кандидатстване за отпуск с едно кликване, избор на избрано обучение за професионално израстване, възможност за изтегляне на необходимата помощ от отдела за персонал в електронна форма – всичко това улеснява живота на служителя и, следователно, подобрява впечатлението за организацията и кара специалиста да мисли два пъти преди да отиде при конкурент.

Подкрепа за постигане на стратегически цели

Всяка компания има добре обмислени цели за 5 или дори 10 години предварително. Най-често те отразяват увеличените печалби, растежа на мрежата и навлизането на нови пазари. Прегледайте отново тези цели и ги преведете в плоскостта на HR.

Например увеличението на печалбата е подобряване на качеството и ефективността на продажбите, което от своя страна предполага висококвалифициран персонал. С нарастването на мрежата ще са необходими компетентни мениджъри и е по-добре да ги отглеждате от своя персонал. Това изисква задържане на служителите. Както можете да видите, стратегическите цели често могат да бъдат сведени до задачи за оптимизиране на работата на персонала, а HRM – системата  е именно инструментът, който може да помогне за това.

Подобряване на работата на HR отдела

Функциите на HR днес у нас варират от броене на часове, отработени от служител, до изграждане на стратегия за приемственост. В какво е по-изгодно да инвестирате времето и усилията си?

Съвременните компании автоматизират рутинни повтарящи се административни задачи. Те се стремят да разтоварят персонала и да им дават задачи, свързани с развитието на служителите, изграждането на HR марка и запазването на младите таланти. По-изгодно е за всяка организация в дългосрочен план.

HRM – системата помага за това, като улеснява работния процес и елиминира HR частта от по-голямата част от рутината по отношение на издаване на сертификати, обработка на заявки за отпуск, съставяне на въпросници и много други. Освободеното време HR отдел посвещава на наистина важни задачи, привличане, развитие и запазване на най-добрите таланти на компанията.

Подготовка за бъдещ растеж

Както можете да видите, тези ползи са свързани с дългосрочни цели и визия. Не винаги е лесно да се аргументира и докаже това. Съветваме ви да използвате примери и казуси на компании, в които прилагането на HRM – системата е било успешно и е довело до постигане на глобални бизнес цели.

Топ мениджмънтът определено ще оцени такъв сериозен и обоснован подход към вашата идея или заявка.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close