HR НовиниАкценти

План за приемственост в компанията: Ефективно обучение на бъдещи лидери

IMG IT Academy

Днес в повечето области милениалите бързо печелят лидерски позиции. Често това поколение е неразбрано и излишно критикувано. Макар, че в тях има заложен сериозен потенциал и утре те ще управляват компаниите.

Как се държат настоящите мениджъри с изгряващи звезди по отношение на управлението? Отговорът се крие в добре изграден план за приемственост, който трябва да съдържа някои от изброените по-долу принципи.

Готови ли са милениалите да ръководят?

Истината е, че милениалите вече са лидери в своите области. Според Pew Research Center, този термин се отнася за родените между 1981 и 1997 г. Това означава, че най-младият от тях е на 21 години, а най-възрастният е на около 37. Повечето от тях вече изграждат кариерата си и влизат на висши длъжности.

Милениалите носят уникална визия за света. От една страна, те са запознати с традиционния подход за управление на проекти, а от друга страна, се чувстват много по-комфортно от предишното поколение, когато са изправени пред нови технологии. Много експерти смятат, че те дори усвояват новите технологии по-бързо от поколение Z и ги прилагат в своята професионална дейност.

Уникалната комбинация от черти на характера прави милениалите силни лидери. По време на тяхното порастване настъпиха голям брой технологични и социалнополитически промени. Поради това те често се наричат ​​любопитни индивидуалисти, но фокусирани върху социални придобивки, конструктивна критика и работа в екип. Те перфектно изпълняват възложената работа, като същевременно се опитват да оптимизират процесите.

Изградете HR стратегия за хората

Лий Якока, легендарният мениджър на Ford и Chrysler веднъж каза: „Управлението не е нищо по-малко от мотивиране на други хора.“ Всъщност запазването на таланта във вашата компания зависи от това колко добре успявате да посрещнете техните (често неочевидни) нужди. Разбирането на мотивите на екипа и на всеки отделен член е стратегическа задача за всеки мениджър. Не забравяйте, че красивият офис и тенис масата не коригират нещата, ако има системни проблеми в организацията.

Концентрацията върху предоставянето на социален пакет, платен отпуск, почивка по лични причини и гъвкави условия дават на служителите разбирането, че сте фокусирани върху дългосрочната и приятна работа с тях. Разбира се, геймификацията и приятните бонуси в офиса влияят на впечатлението на служителите, но те не могат да бъдат в основата на вашата HR стратегия.

Поддържайте наставничеството

Един от най-добрите начини за изграждане на система за лидерство във фирмата е наставничеството. Според проучване на Accountemps 93% от служителите смятат, че поставянето на цели е много важно за успеха им в кариерата. Предоставянето на наставник помага на новите служители незабавно да се настроят към производителността, да поставят правилните цели и ефективно да използват ресурсите, които вече са във фирмата. Сътрудничеството между отделите също помага на всеки да види перспективите за своето развитие в организацията.

Ясно дефинирайте целите и отговорностите на всеки

Определянето на ясни роли и процеси по проекти намалява вероятността от недоразумения и ви позволява да проследявате напредъка на всеки проект, с помощта на контролните точки и навреме да реагирате на промените във времето.

Стандартизацията на процесите на управление помага да се улесни прехвърлянето на задачи при изпълнението на плана за приемственост. Освен това помага на служителите да разберат какво да очакват от ръководството и какво да очакват от себе си.

Инструменти

Стратегията за приемственост е важна част от стратегическото развитие на компанията. След като изградите система, благодарение на която висшето ръководство вече ще може да подготви замяна за себе си, а младите таланти ще видят бъдещето във вашата организация, вие си осигурявате лоялни и професионални служители.

Един от инструментите, които можете да възприемете, са HRM-системите, които позволяват не само да се наблюдават наличните днес компетенции и човешки ресурси, но и да се изгради план за тяхното развитие.

Грижете се и развийте своите служители! Това е най-ценният ресурс на вашата организация.

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close