HR НовиниАкценти

Оптимизация в детайли- механични и методични инструменти за оптимизиране на бизнеса

IMG IT Academy

Пазарът е препълнен с експерти и практици, автоматизацията се разглежда като панацея за всички рутинни проблеми на управлението на персонала. Въпреки че, някои виждат точно обратното. Какви механични и методични инструменти, или възможности трябва да са се появили във вашата компания, ако смятате себе си за тези, които оптимизират своя бизнес.

Функция за мобилност (достъп до функционална и географска мобилност от страна на служителя)

Ако компанията практикува обмен между филислите, липсата на функция за мобилност кара кадровия отдел да върши допълнителна работа. Това могат да бъдат анкети на служители по темата желания / възможност за преместване, място за нова работа, актуализиране на статуса и т.н.

Възможността за самостоятелен избор на географска мобилност осигурява две функции:

  1. Позволява на служителя да прави свои собствени планове, което подкрепя мотивацията му за работа и оптималното настроение
  2. Дава възможност на HR да събира информация без допълнителни времеви разходи.

Как работи – в своя профил служителят отбелязва желаните направления, а HR, ако е необходимо, избира посоката, вместо да търси в масата от служители, които биха могли да се съгласят, веднага вижда списъка на заинтересованите, тяхната специализация и друга необходима информация.

Дистанционно интервю

Най-важното е да спестим време, да тестваме умението за слушане и разбиране, печелим. Не забравяйте, че видео интервютата са няколко вида, поне едно от тях определено ще ви послужи като предимство.

Мобилна оптимизация

Потреблението на мобилен трафик нараства заедно с броя на смартфоните в ръцете на потребителите. HR инструмент на мобилен телефон – удобно плюс автоматизация.

ATS – системи за проследяване на кандидати

Изглежда, че всички вече знаят какво представляват тези системи. Според критериите, зададени от вас, има събиране и отсяване на кандидатите, които попълват вашата база данни и формират дълги списъци с по-малък процент на „излишни“ хора, отколкото при ръчен избор.

Вътрешна мрежа

Корпоративна социална мрежа, интернет, всеки инструмент за обединяване на всички работни задължения. Така се увеличава сближаването и адаптацията, особено ако служителите са разпръснати в клоновете, а не работят, както мнозина смятат. Има много инструменти, от общ сървър чат до приложения като Workplace.

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close