HR ЕкспертМнения

Най-добрият начин да кажете на кандидата за работа, че той не ви подхожда

IMG IT Academy

Когато попаднете на много добър, но не и идеален кандидат за работа, може да е доста трудно да обясните защо не сте го избрали. Ето как опитни рекрутъри съветват да действате.

Не игнорирайте обажданията

Саманта Уолъс от компанията за набиране на персонал Korn Ferry, препоръчва винаги да съобщавате решението си по телефона или дори да отделите време за лична среща с кандидата за работа. „Трябва да има разговор между вас“, казва тя. „Не мисля, че един отказ по електронна поща е достатъчен, особено когато смятате, че човекът е отделил достатъчно време за вас.“ Разбира се, ако кандидатът не отговори на обаждането, тогава трябва да му пишете. Едно от най-лошите неща, които рекрутърът може да направи, е да обещае да се обади на кандидата и да не спази обещанието си. По този начин можете да развалите доброто име на вашата компания и да отблъснете добрия персонал. (Правила при наемане на работа).„Писмо в духа на„ благодаря за отделеното време “изглежда така, сякаш вие не сте приели кандидата за работа на сериозно“ – отбелязва също Уолъс.

Дайте на кандидата подробен отзив

Ако кандидатът е в трите най-обещаващи варианта, трябва да споменете неговите постижения в съобщението си за отказ. „Не мисля, че трябва просто да кажете:„ Извинете, но не ви одобрихме “, каза Уолъс. „Вашето съобщение по-скоро трябва да звучи така:„ Поздравления, вие сте в списъка на крайните кандидати “.

Важно е да обясните защо сте избрали друг човек, дори ако в някои моменти това ще бъде трудно. Сидни Хейс  съветва да подчертаете достойнствата на кандидата и да кажете нещо от рода на: „Търсим човек, който ще бъде силен тук в тази област, но вярваме, че вие бихте могли да допринесете не малко за екипа.“

Не давайте фалшива надежда

Не трябва обаче да сеете надежда в душата на кандидата за работа, която никога няма да се сбъдне. Не му казвайте какво друго ще му пишете или че ще се обаждате, ако няма да направите това. За да поддържате връзка с кандидата за бъдещо сътрудничество, трябва да установите положителни отношения с него и да го информирате за възможни перспективи. Хейс отбелязва напомняния в календара, за да се свърже с кандидатите след няколко седмици или месеци и никога не ги пропуска. „Опитайте се да бъдете възможно най-открити и честни“, съветва тя.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close