HR МениджърПолезно

Мениджмънт по време на криза

IMG IT Academy

Икономическите последиците от Covid-19 тепърва ще се усетят, както в страната, така и в глобален мащаб. Всички организации, които искат да оцелеят и да се задържат в условията на криза, биват принудени да подходят нестандартно.

Много от хората са истински уплашени за своето здраве и за това на близките им хора, други пък спеколират със ситуацията, и това е удобно управдание, за да работят само от вкъщи, макар да не се тревожат за здравето си. На трети им липсва социалният живот и копнеят да се върнат в офиса, но поради фирмената политика на работодателя, те не могат да го направят. Хората започнаха да свикват с новата изкривена реалност, което доведе до проява на гняв спрямо управляващите. Цялата тази промяна налага да упражним стратегическо управление на хора в организациите, за да работим под възможно най-малко стрес и да се доближим до нормалните условия на труд. Ръководителите и експертите по управление и развитие  на човешки ресурси трябва да бъдат активни и своевременно да предложат на висшия мениджмънт адекватна стратегия и оперативни мерки за работа с хората.

Организациите с висока култура, морални ценности, както и управленски умения на мениджмънта са стабилни и използват кризата, за да укрепнат и да се развият. Подходящ пример е компания Delasport. Ръководителите в компанията се гордеят, че не са освободили нито един свой служител заради кризата с Covid-19.  Напротив, подбора на нови служители върви с пълна сила, както за град София, така и за град Пловдив. Свободни позиции в компанията, може да видите тук: Delasport open positions 2021

Отношенията между работодател и служител трябва да са честни, ясни и законосъобразни по принцип, но най-вече по време на криза. Всички необходими мерки трябва да се разясняват навреме и да се търси консенсус. Мениджърският екип трябва да е солидарен с мерките, а също така да дава личен пример.

Кризата налага преосмисляне на истински важните ценности в бизнеса. Квалифицираните служители и специалисти напускат некоректните работодателите, за да отидат при по-добри, тези, които са осъзнали, че работната сила и работодателската марка са истински важни, а неподготвените ръководители получават уроци по управление на хора по трудния начин. По време на криза специалистите по ЧР излизат на преден план, за да помогнат на организациите да се задържат на пазара и да преодолеят този така неприятен период.

Автор: Людмила Гашевска

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Back to top button
Close
Close