HR МениджърПолезно

Кратки съвети при избор на ERP системи

IMG IT Academy

Enterprise Resource Planning или накратко ERP системи са разработени с цел оказване на помощ в сферата на бизнеса, чрез помагане във вземането на по-бързи и адекватни решения от страна на мениджърите или служителите в компанията, засилване ефикасността на основните бизнес процеси, както и ограничаване  разходите на конкретната фирма.

През последните години ERP системите достигнаха високо ниво на подобрение и развитие. Те са доста по-функционални и гъвкави, а опцията, позволяваща тяхното инсталиране „отдалече“, позволи и по-лесното им внедряване. Въпреки всичко, те продължават да бъдат скъпа инвестиция. Положително в случая е, че това може да ни накара да се замислим по-задълбочено и внимателно, относно вложенията си в ERP система и да направим най-добрия избор за себе си. Нека заедно разгледаме някои общи правила, които ще ни бъдат от полза при избиране на ефикасна ERP система нашия бизнес:

Подробен анализ относно нуждите на компанията

Всяка компания има своята концепция и определени бизнес нужди, с които е наложително да се съобразим.  Добре е да се имат предвид основни фактори за фирмата: брой служители, финансови възможности, конкретен пазар. Много ЕRP системи са предназначени за определено производство и е възможно да са неприложими във вашият случай.

Подбор на фирмите

Интернет пространството ни дава възможността да проучим всичко бързо, лесно и от разстояние. Със сигурност ще попаднем на не една фирма, предлагаща ERP системи. Нашата работа е внимателно да проучим нейната история – откога е в бранша, какво количество клиенти има, има ли опит с сферата на бизнеса, който ние развиваме, добри ли са отзивите от други ползватели на услугите им. Не бива да се притесняваме да отправим своите директни въпроси към конкретната фирма – всичко, свързано с документацията и инструкциите, относно системите, които предоставя. Важно е да се чувстваме свободни да обсъдим ясно и открито офертата, която може да ни бъде предложена и доколко тя ще е лично адаптирана за нуждите и целите на нашето производство.

С мисъл за бъдещето

Нека отново се върнем към напомнянето, че инвестирането в ERP системи е дългосрочно вложение и е логично да се замислим не само за функциите, които ще ни свършат работа в настоящия момент, а да съставим план, който да обхваща по-голям период от време – примерно, година. При всички положения ще се нуждаем от софтуерна система, която ще може да се развива и разраства паралелно с нашия бизнес. Трябва да оставим пред себе си възможността за в бъдеще да се добавят допълнителни функции.

Финансова равносметка

Не бива да забравяме,  че цената на ERP системата или обявената месечна такса е първоначалната сума. Към нея се добавят съответно цени за внедряване на системата, персонализация, администраторски услуги, обучение. Трябва също да имаме предвид, че е възможно пред нас да се открие нуждата от нова техника или допълнителни IT служители.

ERP системите се предлагат като цялостен пакет, но не сме задължени да го закупуваме целия наведнъж. Може да се спрем на конкретните модули, от които имаме нужда в момента.

Модулите на една ERP система се интегрират още с внедряването, без значение дали са добавени при началната инсталация или след време. Тази подробност би могла да ни помогне за по-доброто организиране на нашия бюджет.

ERP системите са съвременен и адекватен избор за нуждите на бизнеса ни, от който е добре да се възползваме, стига да отделим нужното време и внимание за правилен и ефикасен подбор.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close