HR МениджърПолезно

Кейс: Развитие на управленски екип

IMG IT Academy

Веднъж в книга на един от управленските гурута прочетох, че страхотните компании се различават от посредствените с уменията да провеждат коучинг в екип.Предполагам, че това не е единствената причина за успеха на великите компании. Но моят опит потвърждава ефективността на различните инструменти за развитие на мениджърски екипи. В тази статия искам да споделя случай за повишаване на зрелостта на мениджърския екип. Ние наричаме това „израстване” на отношенията между членовете на екипа от топ мениджъри.

Веднъж собственик на фирма се обърна към мен. Не беше доволен от отношенията, които се развиваха в екипа на топ мениджърите. А именно собственикът на бизнеса искаше повече инициатива, самостоятелност, отговорност, сплотеност от своите заместници. Но вместо това той постоянно се сблъскваше с инертността, примирението, разединението. Предложих да се проведе сесия за развитие, по време на която трябваше да се установят причините за подобно поведение на топ мениджърите.

Трябва да отбележа, че прилагам тази техника само ако има определено ниво на информираност на лидерите, желанието да развиват и повишават личната си ефективност. Това беше точно такава ситуация.

Същността на метода за „порастващи взаимоотношения“ сред топ мениджърите е следната. Ние събрахме целия мениджърски екип на сесия за развитие. Помолих участниците да попълнят предварително подготвените от мен шаблони (Таблица 1) поотделно и анонимно. Таблицата в хоризонтален ред изброява видовете взаимоотношения: майка, баща, син, дъщеря, съпруг, съпруга, дядо, баба, братовчеди и чичовци, чичо, леля, племенници, свекърва, тъща, тъст, тъща, зет, снаха и др. други далечни роднини. Всеки участник в този експеримент трябваще да отбележи в какви условни отношения е с един или друг член на топ екипа.

 Таблица 1. Шаблон за определяне на условно родство

Трите именаБаща, майкаСин, дъщеряРодни брат, сестраМъж, женаДядо, бабаБратовчеди

,братовчедки

Чичо, леляПлеменник,

племенница

Тъща, свекърва,

Тъст, свекър

Зет, снахаТрети братовчеди и други роднини

След това аз анализирах всички резултати и ги написах на флип чарта. В резултат на това имаме матрица на условни отношения за членовете на управленския екип (Таблица 2).

Таблица 2. Матрица за условни отношения

Пряко родствоВторичне родствоДалечно родство
123
СтаршиА
РавниБ
МладшиВ

Според методологията, колкото повече са изборите 1Б (пряко родство, равни), толкова по-зрял се счита екипът. Далечното родство свидетелства за слабостта на отношенията в екипа. Изборите „старши“ и „младши“ също изискват проблематизация. Необходимо е да се разбере защо отношенията между тези колеги не са равни. Може би екипът има разслоение, дистанция или твърда йерархия, авторитаризъм.

Обсъдихме резултатите от нашата самодиагностика. В нашия случай повечето от членовете на екипа избраха вторична или далечна връзка, „старши-младши“. За да анализираме тази ситуация, използвахме транзакционния анализ на Ерик Берн, психотерапевт, който предлага теорията за три его- състояния на хората (родител, възрастен, дете), таблица 3.

Таблица 3. Роли в екипа

РоляПоведенчески характеристики
Родител контролиращ Изискващ, придирчив, често прилага негативни стимули. Обича да контролира всичко.
Родител попечител Грижлив, обучаващ, наставляващ. Може да погали по бащински, ако трябва, може и да накаже
Възрастен отворенИнициативен, чаровен, общителен. Изгражда „ равни“ отношения
Възрастен затворенСдържан, спокоен, лаконичен. Изгражда „ равни“ отношения
Дете органично Той обича да критикува и не е съгласен, често предлага нереално, фантастично. Той е в едно от двете състояния: постоянно недоволен или ентусиазиран.
Дете зададено Изкуствено поставен в позицията на изпълнител, няма власт, не поема инициативата, тъй като има негласна забрана за него. Често мълчи и се съгласява.

Поканих екипа от топ мениджъри да поразсъждава коя позиция е най-конструктивна: родител, възрастен или дете. Групата стигна до решението, че ролята на възрастния е най-подходящият вариант за този екип, но всъщност отношенията „родител-дете“ преобладават. По време на дискусията зададох на екипа от топ мениджъри въпросите: „Защо сега има толкова много деца?“, „Каква е причината?“, „Защо именно с такава позиция хората попаднаха в този екип?“ и т.н.

По време на тази сесия постигнахме значителен напредък в анализа на взаимоотношенията между членовете на екипа. Методиката за идентифициране на условно родство и екипни роли даде възможност не само да се намери причината за проблемите, съществуващи във взаимоотношенията между топ мениджърите, но и да се направи сериозна стъпка към „израстването“ на целия екип. И това е много важно за компаниите, които искат да бъдат велики.

Автор: Наталия Гаршина

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close