Digital HRHR Мениджър

Какви компютърни компоненти да изберем за сглобяване на собствен настолен компютър?

IMG IT Academy

Решили сте да съберете свой собствен настолен компютър. Може би сте готови да изкарате компютърните си игри на следващото ниво, да изградите миниатюрна кола за забавление или просто да спестите пари, като съберете своя собствен бюджетен компютър. Каквито и да са вашите намерения, нашите съвети ще ви помогнат.

Защо да сглобите свой компютър

Домашният компютър има много предимства, но трябва да сте сигурни, че наистина имате нужда от него. Не бива да се задълбочавате в проблема и да съжалявате за решението си.

Например, самостоятелното сглобяване на компютър може да е по-евтино от закупуването на предварително сглобен компютър, но това не винаги е така! Ако просто търсите компютър с общо предназначение, купуването на завършен модел ще бъде по-евтино. Просто не можете да се конкурирате с цените, които големите компании получават по време на масово сглобяване. Да не говорим за факта, че те идват с гаранции, ако сте от типа човек, който се нуждае от помощ отвън, когато нещо се обърка, вероятно ще е по-добре да закупите компютър от магазин, който предлага такава услуга какъвто е izotcomputers, където можете спокойно да си купите и компютър, и необходимите компютърни компоненти .

Ако обаче сте потребител с умения, който търси по-мощен компютър (за игри или редактиране на видео) или по-специализиран компютър (например компактен домашен кино), е по-вероятно да спестите пари, като го сглобите сами.

Има и други предимства. Можете да го актуализирате по всяко време, за да продължи да работи, без да купувате нов компютър.

Избор на компоненти за вашия компютър

Има шест компонента, които абсолютно са ви необходими за да използвате за изграждане на работещ компютър.

Те включват:

 1. Корпусът е това, което обединява всички вътрешни компоненти в една структура.
 2. Дънната платка е съединителната тъкан на вашия компютър. Всеки друг компонент ще бъде свързан с дънната платка по някакъв начин.
 3. Процесорът е централният процесор, който играе ролята на „мозък“ на вашия компютър. Той ще определи скоростта на вашия компютър. Ще трябва да изберете процесор и дънна платка, които са съвместими помежду си, както от гледна точка на производителя (Intel или AMD), така и от самия процесор.
 4. Памет (RAM) – RAM означава оперативната памет. Това е важен компонент на вашия компютър. Трябва да изберете RAM, съвместима с гнездата за вашата дънна платка.
 5. Устройство за съхранение – HDD или SSD (твърд диск), частта от компютъра, на която се съхраняват файловете на операционната система и всичките ви цифрови файлове.
 6. Захранване – тежка кутия, която регулира енергията, влизаща във вашия компютър и осигурява захранване на отделни компоненти. Ако е необходимо, захранването се свързва директно към дънната платка, процесора (чрез дънната платка), съхранението и други допълнителни компоненти.

Това са частите, с които трябва да стартирате компютъра. За по-сложни компилации можете да добавите всички или почти всички компоненти:

 • Монитор, мишка и клавиатура. Не забравяйте да ги купите, в противен случай компютърът ви ще бъде изключително готина тухла.
 • Графична карта – повечето процесори имат вградена графика, която ще изпълнява ежедневните задачи перфектно. Но ако планирате да играете компютърни игри от висок клас или да стартирате интензивни мултимедийни приложения, ще ви е необходима отделна видеокарта, която се свързва към един от PCI Express портовете на дънната платка.

CPU охладител – най-скъпите процесори идват с радиатор и вентилатор в комплекта – това е важно за предотвратяване на прегряване. Но ако планирате да използвате компютъра си за игри от висок клас, ще ви трябва по-мощен, по-надежден охладител.

 • Допълнителни дискове – можете да добавите толкова дискове, колкото може да обработва дънната платка, до максималния брой SATA портове.
 • DVD или Blu-ray – тези дни повечето потребители са преминали към просто изтегляне на инсталационни файлове на USB устройство. Отделно устройство ще бъде полезно, ако имате много данни, съхранявани на дискове (например стари игри, филми, музика или архивиране на файлове).
 • Вентилатори на корпуса – в повечето случаи ще получите един или два вентилатора за основния въздушен поток заедно към корпуса, но ако искате по-сериозно охлаждане, използвайте всички налични точки за монтаж. Само не забравяйте да вземете предвид размерите. Повечето вентилатори имат диаметър 120 мм, но в някои случаи могат да се монтират 80 или 140 мм вентилатори.

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close