HR ЕкспертМнения

Как съвременните HR системи променят пазара на човешки ресурси

IMG IT Academy

Работата на HR служителите често се възприема като чисто оперативна, но днес ситуацията се променя драстично. По много начини и благодарение на автоматизацията на повтарящите се HR функции. Ще разгледаме глобалните HR тенденции, свързани с появата на новите HR системи.

HR пазарът в процес на обновяване

Логиката е проста: организацията на работа и поведението на служителите се променят, но малко компании приемат тези промени. Не можем да управляваме актуализираните процеси със стари инструменти.

Много важна промяна днес е, че се появиха модерни HR системи и те станаха достъпни не само за гигантски корпорации. Това означава, че за повечето служители от HR отделите е време да се преминат към нови системи за работа с персонала.

Bersin подчертава 9 основни тенденции на пазара на човешки ресурси:

  1. Измерване на резултатите. Грижа при измерването на качествените резултати на екипа с акцент върху незабавната обратна връзка и включването на няколко източника на информация за оценка (колеги, мениджъри, клиенти).
  2. Измерване на ангажираността в реално време. Компаниите искат веднага да разберат психологическата настройка на служителите. Обикновеният въпросник в края на седмицата не е достатъчен, трябва да включите нови инструменти за измерване на резултатите и ангажираността на екипа.
  3. Бумът на „people analytics“. Отне известно време, но HR започва да обръща внимание на анализа на данните. Идеята е да има инструмент, който да позволява да се предвиждат трудности и да предлага инструменти и практики, за да се предотврати тяхното възникване.
  4. Революция в обучението. Съвременният свят и следователно професиите бързо се трансформират. Един от основните въпроси на по-младото поколение е как да организира постоянно и непрекъснато обучение, за да остане „на гребена на вълната”? Обучението става все по-персонализирано, автономно и това изисква използването на нови обучителни платформи и формати на обучение. „Лесна употреба” става основен критерий за оценяване на курс или обучение. А самите Learning Management Systems се превръщат в Learning Experience Platforms.

Целта на посочените тенденции е по-успешно набиране и управление на кариерата; съкращаване на текучеството; изграждане на екип, а добавяне на отделни играчи.

  1. Нов подход към набирането на персонал. По-голямо внимание към HR маркетинга и управление на впечатлението на кандидата за компанията.
  2. Управление на работната сила. Новата тенденция в работата с персонала е комбинация от служители в офиса за пълно работно време и отдалечени изпълнители със свободен график. „Икономиката на съвместното ползване“ дойде и в HR.
  3. Обединяване на HR инструментите и екипа. На служителите днес се предлагат разнообразни инструменти, които им позволяват самостоятелно да организират съвместна работа в екип. Ако системите за управление на таланти (TMS) не са синхронизирани с популярните инструменти за комуникация в екип, те рискуват да загубят всяка стойност.
  4. Спорт и здравословен начин на живот. Въздействието на доброто физическо и емоционално състояние на служителите върху успеха на компанията е добре известно и доказано. Не толкова бързо, колкото бихме искали, но все пак предоставянето на персонала на възможността да се занимава със спорт е част от практиката на човешките ресурси. Това се случва не само под формата на членство във фитнес зала, но и чрез организиране на състезания, маратони и спортни игри за компанията.
  5. Цифровизация на HR.

HRM системи за подобряване на качеството на работния живот

Отделихме тази тенденция като отделен елемент, тъй като считаме за особено важна.

Днес настъпва любопитна промяна в областта на съотношението „длъжностни задължения / условия на труд в компанията“. Досега тези 2 понятия бяха ясно разделени. Досега тези 2 понятия бяха ясно разделени. С други думи, работата може да бъде неприятна, процесите са сложни и неясни, но като компенсация се предлагат „красив офис в центъра на града“, „корпоративни занятия по йога“ и т.н.

Понятието „трудов живот“ (working life) предполага да се разгледа всичко, което съставлява работния ден, като цяло. Текущи задачи, построени процеси във фирмата, комуникация с колегите и ръководството, бонуси и награди, битови условия на работа.

Работата не е отделна част от живота, тя ще бъде вградена в живота на служителя 24 часа на ден. Това означава, че HR системата трябва да бъде възможно най-мобилна, достъпна и удобна. HRMS вече се нарича „приложение, което прави работния живот по-добър.“

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close