HR НовиниАкценти

Как да се справим с тревожността по време на коронавируса?

IMG IT Academy

Тъй като коронавирусът се разпространява по целия свят, тревожността и паниката се увеличават. От всички страни се дават съвети как да се защитите. В много страни расистките и ксенофобски настроения нарастват.

Необходимо е не само да се опитаме да запазим спокойствие, но и да се грижим за психологическото здраве на близките, особено децата.

Психологът Джо Даниелс от Университета Бат (Обединеното кралство) смята страха за „нормална реакция“ – това е необходим еволюционен отговор на заплахата от инфекция. Понякога тялото реагира диспропорционално на заплахата и трябва да се разработи балансиран подход към нея.

Хората с хронични заболявания са най-предразположени към коронавирус и, следователно, развитие на тревожност. Високото ниво на емоционален дистрес изисква внимание и помощ, особено ако пречи на нормалния живот и работа.

Джо Даниелс съветва да не повишавате тревожността си, а да се опитате да избягвате стреса.

Първо, ученият препоръчва, трябва да спрете да търсите симптомите в Google и да се опитвате да разпознаете признаците на заболяването у вас.

Второ – да спрете непрекъснато да следите новини и социални мрежи по отношение на разпространението на COVID-19 – това сериозно повишава нивото на тревожност.

Трето, при стрес и тревожност, учестеното дишане  е много разпостранено. Ето защо специалистът препоръчва да се концентрирате върху дълбоко премерено дишане и физически упражнения.

Според Даниелс най-важният съвет е да не се изолирате от обществото. Дори при принудителна изолация трябва да общувате с приятели и роднини – по телефон или видео.

Смята се, че COVID-19 е по-малко опасен за деца (като минимум до 10 години). Новите доказателства сочат, че децата могат да се заразят, но са склонни да понасят болестта много по-лесно от възрастните.

Детският психолог от Института за детско съзнание Жанин Домингес говори за това как да се грижи за психологическото здраве на децата през този период. Експертите препоръчват да започнете разговори със самите деца за коронавирусната епидемия, като направите всичко, за да избегнете плашещи фантазии за неизвестното. В същото време е важно да се опитате да ограничите безпокойството си сами и в никакъв случай не изпадайте в паника – тревожността лесно се предава на децата.

Когато говорите с деца, трябва да бъдете убедителни: по-специално им кажете, че грипът е по-опасен и какви мерки предприемате, за да се защитите. За пореден път трябва да им се припомни значението на измиването на ръцете. По отношение на маските, на децата може да се каже, че здравите хора не се нуждаят от тях, а тези, които все още ги носят, или се грижат за болни, или се презастраховат.

Днес всички живеем пред спешна, но неясна заплаха за здравето, затова трябва да се вземат предпазни мерки. Но стресът и паниката не трябва да проникват в нашия живот и да му влияят, казва Джо Даниелс. Ето защо е толкова важно да продължите да водите нормален живот, да се опитвате максимално да намалите стреса – това е от съществено значение за психологическото оцеляване. Ако не успеете  да намалите тревожността, трябва да се обърнете към специалисти за проверено лечение (например когнитивно-поведенческа терапия), се казва в статията на Republic.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close