HR РесурсиПодбор на персонала

Как да разпознаем и обезвредим мързелив служител?

IMG IT Academy

Мислите ли, че има работодател, чиято мечта е да наеме мързелив служител? Едва ли има такъв. В крайна сметка никоя компания сега не може да си позволи да поддържа служител, който ще работи където му е удобно (кухня, стая за пушене, съседен отдел, магазин отсреща), но не и на работното си място.

Възможно ли е на етапа на интервюто да разберем, че кандидатът, който седи срещу нас, е мързелив? Може. И в това ще ни помогнат редица въпроси (преки и проективни), които ще ни помогнат да разпознаем как ще се държи човек.

  1. Как беше структуриран работният ви ден на предишните ви работни места?

Тук е важно да се обърне внимание как точно кандидатът описва типичния работен ден. Колко често се споменават почивките в разговора (стая за пушене, кухня).

  1. Колко време е нужно за почивка?

Този въпрос показва отношението на човек към почивката като цяло.

  1. Как мислите, че повечето хора прекарват уикендите си?

Това е проективен въпрос, слушайте внимателно речеви обрати и ключови тези. Практиката показва, че кандидатите, които предпочитат пасивните варианти за почивка, трябва да се избягват.

  1. Как се проявява мързелът?

Обърнете внимание на действията, описани от кандидата. „Не ми се ходи на работа“ или „отмяна на срещи с приятели“ или „отлагам нещата за по-късно“.

  1. Защо хората мързелуват?

Това също е проективен въпрос. Както при въпрос №3, обърнете внимание на ключовите послания и сами определете коя е важна особеност на поведението на кандидата.

  1. Можете ли да се наречете мързелив човек?
  2. Кои са вашите качества/действия, които ви позволяват да мислите така?

Това са директни въпроси, които трябва да се задават заедно. Благодарение на тях най-вероятно вече ще можете да разберете колко честен е кандидатът с вас.

  1. Как мислите, защо някои хора ги мързи да си вършат работата, докато други изпитват голямо удоволствие от решаването на проблеми?

Това е проективен въпрос. Обърнете внимание с какво кандидатът е започнал отговора. От негативното (защо са мързеливи) или от положителното (защо изпълняват задачи). В идеалния случай трябва да има повече положителни аргументи за изпълнение на задачите.

  1. Какво ви вдъхновява?

Директен въпрос. По-малко мързеливите хора ще ви разкажат по-бързо какво ги вдъхновява, какво харесват, как проявяват своята професионална активност.

  1. Какво харесвате да правите през свободното си време?

Друг директен въпрос, подобен и допълващ предишния (заедно с 8-ми и 9-ия въпрос е по-добре да не ги задавате подред).

Съвет: За да бъде вашето интервю правилно, трябва да зададете 3 до 5 въпроса на различни интервали от разговора.

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Back to top button
Close
Close