HR НовиниАнализи

Как да планирате стратегията за управление на талантите и бизнесът след карантината

IMG IT Academy

Рано е да се каже, че пандемията отшумява, но много компании бавно започват да се връщат на работа. Затова сега е важно да анализирате всичко, което се е случило по време на карантината, да разберете грешките си и да помислите как да използвате тези знания за премахване на проблемните области.

Мениджърът по човешки ресурси трябва да разгледа кои служители показаха най-голяма гъвкавост по време на кризата, предложиха нови идеи, продукти и помогнаха на бизнеса да процъфтява с ограничени ресурси.

В тази статия ще обсъдим как мениджърите по човешки ресурси оценяват грешките, за да развият хората и бизнес представянето и как да управляват производителността на ръководителите на отдели.

Създаване на идеалното работно място: два ключови момента

Успешното развитие на една компания зависи от персонала, който работи за нея. В новата реалност, когато много работодатели преминат към дистанционна работа и осъзнаят, че комуникациите могат да се осъществяват онлайн, е важно да се изгради правилната стратегия за управление на служителите.

За това, опитайте се да отговорите само на 2 въпроса:

  1. Какви твърди и меки умения трябва да имат служителите, за да се развива бизнесът?
  2. Защо вашата система за управление на ефективността на персонала доведе до частичен или никакъв резултат?

За да отговорите на тези въпроси, трябва да използвате следните стратегии.

Разберете как вашите най-добри служители се различават от редовите

Gallup научи, че повечето успешни хора имат способности, които не могат да се научат. Те имат естествен талант, чрез който постигат успех в своята област. Такива служители са истинско съкровище за специалистите по мениджмънт и човешки ресурси, тъй като те са в състояние да предсказват рискове, да имат аналитично мислене и да се справят добре с всякакви задачи.

За да формират персонал, който ще донесе доход на бизнеса на работодателя, HR специалистите трябва да анализират производителността на всички служители и да сравнят средно статистическите специалисти с най-добрите.

По този начин ще можете да научите как работят най-добрите служители, как те вземат решения, изграждат комуникации, влияят на другите и изпълняват своята работа.

Важно е да се анализира работата на всеки специалист. Тези знания ще ви помогнат да се уверите, че нужните хора са в правилните роли. Понякога перспективните служители не разгръщат потенциала си, защото не са в роля, в която могат да използват силните си страни.

Освен това трябва да оптимизирате методите си за набиране и подбор на кандидати, за да вземете само квалифицирани хора във вашия екип.

Обърнете внимание на топ мениджмънта

За да могат служителите да разберат своите задачи, да знаят какво искат от тях и да постигнат резултати, те се нуждаят от отличен мениджър. Специалистите по човешки ресурси трябва да се уверят, че всеки екип има лидер, който мотивира служителите, допринася за ефективната им работа и им помага да постигнат успех.

Специалист по човешки ресурси трябва да мотивира висшия мениджмънт на компанията, така че да развие способностите на подчинените, да им помогне да използват силните си страни за постигане на резултати и да разгърнат потенциала си.

Обърнете внимание на топ мениджмънта на вашата компания, тъй като това влияе върху ефективността на системата за управление на изпълнението и развитието на силните страни на служителите. Ако пропуснете този момент, ще трябва да се справите с негативните последици от неефективната работа.

Да обобщим:

За много компании COVID-19 се превърна в голямо предизвикателство. В същото време обаче той научи мениджърите да бъдат наистина пестеливи, да мислят напред и да са ориентирани към резултатите.

Като превръщат талантливите хора в основната HR стратегия за наемане и бизнес, HR специалистите могат да бъдат по-ефективни при поддържане на висока производителност след COVID-19.

В резултат на това компаниите, които вдигат летвата за наемане, ще имат квалифицирани работници и ще подготвят бизнеса за всяко неочаквано събитие.

По материали от Gallup.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close