HR НовиниФакти и прогнози

Изкуственият интелект продължава да променя световният HR сектор

IMG IT Academy

Днес ролята на специалист по управление на персонала и набиране на персонал в живота на една компания е също толкова важна, колкото и използваните технологии и запазване на лидерството в бизнес нишата.

През последните 10 години индустрията на човешките ресурси претърпя големи промени в общото влияние върху създаването на компанията.

От традиционният подбор на персонала се нуждаят все по-малко фирми. Много работодатели разчитат на дистанционно набиране, Skype интервюта, както и дистанционна работа на самите специалисти по човешки ресурси. Колкото по-бързо водещите работодатели на света преминат към нов, модерен модел за набиране на персонал, толкова по-големи са шансовете на компаниите да „оцелеят” в условията на ожесточена конкуренция.

Според проучване на 1200 мениджъри по човешки ресурси от 64 страни, 39% от мениджърите на отделите по човешки ресурси използват анализи за провеждане на професионалната си дейност. Въпреки това, повечето мениджъри все още се опасяват, че иновациите ще доведат до изчезването на сектора за набиране на персонал като такъв. Тази категория специалисти или се адаптират към цифровите иновации или игнорират промените.

Ролята на CHRO (Lead Personnel Specialist) е една от най-важните във всяка компания. Днес задълженията на такива специалисти включват наемане на служители, управление на персонала, подобряване на ефективността на специалистите, обучение, наставничество и др. Прогресивните модерни компании, които използват иновативни технологии, инвестират в развитие, по-специално, преминавайки от традиционните строги регулирани схеми за подбор на служителите и наемането им до по-лоялни подходи.

Именно CHRO е това, което може да преодолее пропастта между цифровия свят и човешките ресурси в една компания. Според проучвания на G2 Crowd, през 2019 г. компаниите ще увеличат разходите за ангажираност на служителите с 45%. HR ще бъде движещата сила зад тези промени.

Изследванията многократно потвърждават ниските нива на участие на управленския персонал в процеса на наемане. Интелектуалните услуги ще помогнат да се избегне този проблем в бъдеще. Самите програми за изкуствен интелект ще изберат подходящите от предложените автобиографии, чат ботът ще уведоми персонала за отпуски или промяна на щатното разписание и т.н.

Единственият начин компаниите да запазят конкурентоспособността си е да осигурят правилния процес на подбор, да мотивират персонала и да държат служителите на работното място дълго време, без да намаляват производителността. Навременното реагиране на нуждите на служителите и разбирането на това, което ги мотивира (желание за кариерно израстване, повишаване на нивото на комфорт на работното място и др.) ще даде възможност на ръководството на компаниите да засили позициите си и да поддържа висока популярност дори по време на криза.

Навременното реагиране на нуждите на служителите и разбирането на това, което ги мотивира (желание за кариерно израстване, повишаване на нивото на комфорт на работното място и др.) Ще даде възможност на ръководството на компаниите да засили позициите си и да поддържа висока популярност дори по време на криза.

Тази задача най-добре се управлява от интелигентни приложения. Например, въз основа на проучване на персонала изкуствен интелект идентифицира приоритетни начини за мотивиране на определена група от хора – подобряване на условията на работното място, по-гъвкави работни графици и т.н., а за специалистите по човешки ресурси остава само да контролират процеса.

Какво е бъдещето за HR?

Предполага се, че финансовите инвестиции в сектора за управление на човешките ресурси ще достигнат 30 милиарда долара до 2025 година. Напредъкът в информационните технологии, прогнозния анализ, изкуствен интелект и машинното обучение в процесите на управление на персонала ще позволят на специалистите да изпълняват всички обичайни задължения по-бързо и по-ефективно.

През следващите две години, според прогнозите на анализаторите, максималните инвестиции от страна на ръководителите на компании ще бъдат направени в три иновативни области: прогнозен анализ, изкуствен интелект, автоматизация на процесите.

Изглеждат като отлични новини, но 50% от HR мениджърите не са готови да използват наличните технологии. Причината за този отказ от иновации e недостигът на квалифициран персонал.Изход: да се наеме квалифициран персонал с напреднали цифрови умения. Именно такива HR специалисти работят в компании с висока степен на автоматизация на процесите.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close