HR МениджърПолезно

Избор на мениджъри по метода на Хенри Форд

IMG IT Academy

За да могат служителите да се представят добре, те трябва да имат енергизиращ и мотивиращ лидер, който може ефективно да ги управлява.

При избора на мениджъри Хенри Форд използвал многоетапен метод. Първият етап са няколко интервюта на кандидата със социологическия отдел на компанията. След като преминава през всички етапи, кандидатът е интервюиран от самия Хенри Форд.

На този етап най-интересното едва започва, вместо стандартно интервю, Хенри предлагал на специалистите да отидат на пътешествие с него, седнали зад волана на кола. По време на пътуването той моли човека да ускори, спре и посочва къде точно да трябва да отиде.

Когато пристигнали в някакъв отдалечен град, Хенри попитал кандидата защо изобщо са дошли тук. И точно от този отговор зависело дали този човек ще бъде нает.

Ако мениджърът каже, че той просто следва инструкциите на Хенри, той веднага получава отказ, тъй като компанията се нуждае от специалисти, които могат да си свършат работата самостоятелно.

На работа наемали кандидати, които отговаряли на въпроса по нестандартен начин, тъй като именно такива хора могат да продават коли.

Да стане мениджър от по-ниско ниво, според Форд, би могъл кандидат, който по време на шофиране се интересува от целта на пътуването и посоката. На такива хора не им достига независимост, но с правилното ръководство и чувство за отговорност те биха могли да развият тази черта в себе си.

За да се заеме висша ръководна позиция, кандидатът трябва да попита за целта на пътуването и посоката, още преди всички да се качат в колата. Такива хора имат стратегическо мислене, те са готови да вървят с компанията към нейните цели и да предусещат крайния резултат.

Как Хенри Форд оценявал ръководителите, които вече работят за компанията?

Методът за оценка на действащите лидери е не по-малко оригинален от метода на техния подбор. Един ден Хенри Форд събрал ръководителите на всички отдели на круизен кораб и ги изпратил на двуседмична ваканция за сметка на компанията.

До тук всичко добре, само че, при пристигането не всички отишли на работа. Това било проверка на лидерите за способността им да организират екип и да го научат да бъде самостоятелен.

След завръщането си, на работа останали само тези ръководители, чиито екипи спокойно оцеляха в отсъствието на лидера и бяха в състояние да вземат решения сами.

Е, лидерите, в чиито отбори се случваше хаос без тях, били уволнени.

Използвайте принципите, които харесвате

Управленският стил на Хенри Форд многократно е предизвиквал противоречия, недоумение и възмущение. Всъщност той искаше да контролира служителите не само на работното място, но и на личната им територия, искаше да получи не само тялото им, но и душата им.

Да приеме или не да приеме принципите на управление на Хенри Форд е частен въпрос за всяка компания. Неговият противоречив характер и неконвенционалните методи обаче направиха Хенри един от най-успешните хора.

Използвайки неговата далновидност, способност да мисли критично, постоянство за постигане на целите, и така ще можете да изведете компанията на следващото ниво.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Back to top button
Close
Close