HR РесурсиАдаптация на персонала

Фактори, влияещи на успешната адаптация на персонала

IMG IT Academy

На успешната адаптация на персонала влияят пет фактора, нека да ги разгледаме:

  1. Правилно провеждане на процедурата по наемане на персонал ( без грешки като „наемане на неподходящ кандидат“ и др.). Съответствието на професионалните умения на наетия персонал с изискванията на работното място позволява да се намали времето на въвеждане, да се избегнат недоразумения, свързани с неподходящо поведение на служителите в новата организационна среда. Освен това грешките, свързани с наемането на неподходящ кандидат, водят до косвени разходи, определени като загуби, причинени от отказа да се наеме по-добър кандидат.
  2. Размерът на компанията. Колкото по-малка е компанията, толкова по-неформални са процедурите за адаптация. Следователно, ако няма нужда от допълнително обучение, разходите за компанията ще бъдат свързани с опознавателна беседа, обикновено провеждана по време на трудовия процес. С нарастването на размера на компанията се увеличава броят на функционалните и информационни връзки. В процеса на адаптация е необходимо да ги овладеете, което изисква определено време и съответно разходи.
  3. Нивото на междуличностна комуникация в екипа и морално-психологическият климат. Високото ниво на междуличностна комуникация в екипа и удобният морален и психологически климат в компанията намаляват разходите за адаптация на персонала. Новонаетият персонал попада в условия, благоприятни за съкращаване на времето за адаптация за сметка на изграждане на доверителни отношения, неформален обмен на опит и липса на конфликти, свързани с възможни грешки на наетите служители.
  4. Естеството и съдържанието на заеманата длъжност. По-сложният характер на длъжността и предвидената от нея отговорност предполагат по-дълъг период на усвояване на длъжността и съответно увеличаване на разходите за адаптация.
  5. Социално-демографски характеристики и личностни черти (пол, възраст, семейно положение, образование, степен на съответствие между образованието и извършената работа, професионална квалификация). Всички те в различна степен влияят на времето, необходимо за завършване на процеса на адаптация, и съответно на разходите за него. Въздействието на тези фактори може да промени интензивността и скоростта на процеса на адаптация. Продължителността му може да отнеме от една седмица до две години, което в крайна сметка ще повлияе на разходите за адаптация на персонала.

 

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close