HR НовиниАнализи

Джош Берсин – HR в един променящ се свят: 7 метода за високоефективно управление на човешките ресурси

IMG IT Academy

Светът на работата се променя. Работим много повече часове и се чувстваме претоварени, все повече и повече хора избират свободни и нестандартни форми на заетост. Където и да отидем, срещаме технологии, роботи и изкуствен интелект, които променят света на работата и ни принуждават да се променяме. Джош Берсин, основател на Bersin от Deloitte, говори за новата роля на HR във всички тези промени и как да постигне най-голяма полза за бизнеса.

Какво се случва с управлението на човешките ресурси?

HR се опитва да бъде в крак. В много отношения HR е печеливша професия: когато нещата вървят добре, мениджмънтът си присвоява лаврите, а когато нещата се объркат, често обвиняват HR отдела. Всички вярват, че днес глобалната задача на HR е обучението на мениджъри, решаването на проблемите на многообразието в екипа, намирането и наемането на талантливи хора възможно най-бързо, обучението на най-добрите служители, плавното адаптиране на новодошлите и преквалификацията на служителите, конкурентното възнаграждение на хората за работата, установяването на значителни гаранции и компенсации и др. обезщетения, привилегии и предимства; създавайки стимулираща, приятна и вдъхновяваща работна среда. Освен това отделът по човешките ресурси трябва да води документация, да гарантира ефективно използване на ведомостите и да защитава компанията от нарушения на закона и правни проблеми в стотици страни по света.

Това не е лесна работа. Но може да бъде по-лесно, ако се видят два вида задачи във функцията HR:

  • Hard things (от англ. „Трудни, сложни проблеми“) – това са „оперативни“ въпроси: подбор и наемане на хора, публикуване на свободни работни места, създаване на кариерни портали, ведомост за заплащане, проверка дали всички са преминали обучение за спазване на изискванията, стимулиране на служителите да преминат оценката, избягване на трудови конфликти, проблеми с безопасността и прекратяване на трудови договори. Задачи като тези, включително управление на предимствата на администрацията, наемане на нови служители, управление на възпитаници и взаимодействие между служители, са много трудни, но хората са склонни да се разочароват, ако не постигат успех всеки път.

 

  • Soft things (от англ. „Меки, не сложни проблеми“) – това са ориентирани към хората комплексни задачи: да се обезпечи положително управление на ефективността, да се обуват новите мениджъри на ефективна работа, да се създаде конвейер на лидери и висши ръководители, да се оцени и засили културата и ангажираността, дас е анализират процесите на текучество и производителност, анализ на сложите проблеми, такива като незаконни заимствания, тормоз, културни различия, сътрудничество по проекти, въвеждане на иновативни идеи и бранда на работодателя.

Въпреки че HR може да бъде креативен в тези soft things, те често едва успяват да се впишат в наличния бюджет и времевата линия. Като в същото време hard things се решават на първо място.

Днес нашите изследвания показват, че soft things са по-важни от всякога. Ето защо: Действията, насочени към хората, повишават ефективността. Изследване на американското Бюро по трудова статистика показва, че почти 90% от стойността на американските акции сега се управлява от интелектуална собственост, услуги и марки – хората стоят зад всичко. Изглежда, независимо от бизнеса, в който оперирате, „хората са вашият продукт“.

Освен това soft things са в основата на някои сериозни икономически проблеми. Производителността на работната сила не расте. Настоящата цифрова революция всъщност е най-малко продуктивната революция, която сме виждали в икономическата история на САЩ (изобретяването на парната машина, електричеството и оригиналния компютър увеличават производството на час).

Въпросът е: Как HR може да се съсредоточи върху soft things, за да помогне на хората да вършат повече работа?

Как изглежда ефективното управление на персонала?

Ние за две години изучихме повече от 1000 организации, близо 100 талантливи професионалисти и HR практикуващи. След като анализирахме множеството данни за това как компаниите измерват въздействието на HR върху рентабилността, растежа на приходите и други финансови показатели, мога да ви кажа тайната на водещите организации.

Ефективните HR екипи придобиват напълно нови функции днес. Те все още са добри да правят hard things, но автоматизират и оптимизират тези необходими действия. И по този начин те могат да се съсредоточат върху проекти, култура, ценности, лидерство и производителност – резултатите от soft things, ориентирани към хората.

Тази трансформация, която наричаме високоефективно управление на човешките ресурси, е манифест за HR отдела. Но това не се отнася само за HR. Високо ефективното управление на човешките ресурси ни дава представа как да бъдем по-добър мениджър, по-ефективно да управляваме информационните технологии и други бизнес функции и да се фокусираме върху бизнеса като цяло.

Ние определихме седем основни практики, които отличават тези високоефективни компании:

  1. Планирайте дейностите на служителите чрез анализ и разбиране на техния живот на работното място

Докато планирате, помислете как хората работят, вземат решения и организират деня и усилията си. Използвайте тези знания, за да създадете специфични HR инструменти, за да помогнете на служителите да изпълняват задачи, да подобряват уменията, да си сътрудничат и да се чувстват по-ангажирани.

  1. Използвайте HR технологии за увеличаване на производителността и подобряване на живота на служителите

HR технологиите могат да направят много повече от просто автоматизиране на съществуващи практики. Високопроизводителните HR организации намират възможности да използват технологиите за увеличаване на производителността, подобряване на обратната връзка и добре координирана работа в цялата компания.

  1. Оглавявете движението към дигитализация

Докато много компании се борят да разберат какво означава дигиталната революция за техния бизнес, HR е в уникална позиция да ръководи и да не изостава. Организационната структура, системите за възнаграждения и облаги – всички под юрисдикцията на HR – са от решаващо значение за бизнеса да постигне цифровото бъдеще.

  1. Разбирайте и поддържайте гъвкави и ориентирани към екипа организационни модели

Традиционните йерархии вече не описват какво всъщност се случва. Високопроизводителните организации предлагат съвместни решения, за да помогнат на постоянно променящите се екипи с предизвикателства като управление на цели, управление на изпълнението, коучинг, контрол и развитие.

  1. Работете с ръководството за изграждане на култура на доверие, единство, общи цели и прозрачност

Високопроизводителните HR отдели не се фокусират само върху спазването и контрола – hard things. Съсредоточавайки се върху културата, високоефективните HR екипи разполагат с богат набор от soft things.

  1. Планирайте HR дейностите, които да действат като мрежа от екипи, като разбивате липса на единство между HR и останалите отдели

Въпреки че специализацията в области като набиране, обучение, компенсации и други ключови функции е важна, днес почти всички проблеми са мултидисциплинарни. Високопроизводителните HR екипи действат като пъргави консултантски екипи, обединяващи сили, когато възникне проблем.

  1. Духовно съживявайте, професионализирайте и непрекъснато усъвършенствайте HR специалистите си

HR отделът не трябва да бъде място, където „изхвърлят“ хората, които не могат да бъдат задействани в други отдели на бизнеса. Изисквайте същото ниво на растеж и иновации като другите бизнес звена и осигурете на своите хора много възможности за стажове, външно обучение, изследвания и посещения на партньори.

В променящия се свят въпросите за управление на персонала са по-важни от всякога.

Примерите за HR екипи, които постоянно се движат напред и дават резултати, са вдъхновяващи и си струва да се проучат. Те демонстрират това, което съм виждал през цялата си кариера: Компаниите, които растат и се фокусират върху постигането на седемте общи резултати на ефективни HR организации, са просто най-добрите компании като цяло. Те са склонни да бъдат по-печеливши, да растат по-бързо и да имат по-високи нива на ангажираност на служителите.

Днес новият свят на работа изисква лидерство, креативност и отдаденост от HR отделите. Дните на екипите, които искат „просто да работят“, приключиха: имате възможност да ръководите. Високопроизводителните HR мениджъри трябва да водят борбата за това, работният процес да стане продуктивен, ангажиращ и възнаграждаващ. Бизнес лидерите ще бъдат във възторг.

Аз знам, че HR специалистите са изправени пред предизвикателството и се надявам това проучване да вдъхнови и идеи, които да помогнат за преосмислянето на работата във вашата собствена компания.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close