HR МениджърПолезно

Демонстрация на HRM системата: как да не пропуснем най-важното?

IMG IT Academy

Решaвате, че вашата компания се нуждае от HRM система: инсталиране на нова или подмяна на стара. Съставяте списък с необходимата функционалност, в процеса на търсене сте идентифицирали 5-6 интегратора, какво и как да направите след това?

Най-често, след като оставите заявка до компания за интегратор или разработчик, за вас се организира презентация и демонстрация на предложеното решение. Как да извлечете максимума от такава среща и да се уверите, че предлаганият софтуер наистина ще задоволи нуждите на компанията? Има няколко начина за бързо получаване на важна информация и избор на най-подходящата система за управление на персонала.

Ясно опишете вашите изисквания към HRM системата

Първо, необходимо е да има писмени изисквания за HRMS (списък, таблица), за да ги предоставите на потенциални доставчици. Това ще им помогне да разберат кое е най-важно за вас. Професионалната компания използва тази информация и адаптира демонстрацията на софтуера според вашите нужди.

Трябва да дадете приоритет на списъка с необходимите функционалности: „задължително“, „желателно“ и т.н. Това ще ви позволи да задавате правилните въпроси и да не пропуснете нищо по време на презентацията и демонстрацията.

Например за голяма мултинационална корпорация ще бъде важно системата да отчита спецификата на всеки от клоновете в различни страни: продължителността на пробния период, отпуските, особеностите на адаптацията на работното място и др. Една малка и динамична компания ще може ясно да проследи кариерното развитие на своите служители, ефективно да организира кампания набиране на служители и да подбере най-полезното обучение. Ясно запишете това, което искате.

Проследете как е представен жизненият цикъл на служителя в HRMS системата

Задайте въпроси относно жизнения цикъл на служителя във фирмата:

  1. Докато кандидатът подава заявление, какъв вид комуникация се осъществява с него?
  2. Как се отразява преходът от статут на кандидат към статут на служител?
  3. Системата предлага ли възможност за самообслужване по административни въпроси: заявка за отпуск, желание за обучение, мобилност.
  4. Какво се случва в системата, когато служител напусне, при повишение или прехвърляне?

Ако тези аспекти са представени на демонстрационния етап, ще ви бъде по-лесно да разберете вътрешната структура и организация на HRM системата. Тази информация е много по-ценна за началния етап на подбор, отколкото аргументите за достъпност в мобилната версия и модерния интуитивен дизайн.

Помислете в дългосрочна перспектива

Друг важен критерий е обслужването и поддръжката на HRM системата в дългосрочен план. Интересувайте се как става синхронизацията с други системи, как се гарантира сигурността на данните, каква техническа поддръжка се осигурява от интегратор или разработчик на ИТ решения.

Бъдете инициативни и сами задавайте тези въпроси въз основа на ресурсите и компетенциите на вашата компания. Разберете дали има възможност за обучение на служители с новият софтуер?

Презентацията и демонстрацията наистина са чудесен инструмент за запознаване с HRMS, но не забравяйте, че подготовката за такава среща е необходима. Внедряването на система за управление на персонала е голям проект и всеки етап е от голямо значение за успеха.

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close