HR НовиниАкценти

Blockchain и HR

IMG IT Academy

Функцията за управление на персонала се развива в ритъма на съвременното общество и новите технологии играят огромна роля днес. Вчера току-що започнахме да говорим за автоматизация и дигитализация, а днес всички говорят за нова концепция – blockchain .

Blockchain е не скъпа технология, която ви позволява да съхранявате и предавате информационни данни по децентрализиран и абсолютно безопасен начин. Благодарение на blockchain виртуалният обмен на информация се осъществява надеждно и без посредници. Потребителят може да провери точността на данните. Изглежда като книга, в която се записват всички транзакции. Системата се появи през 2008 г. стана известна, благодарение на криптовалутите.

Първата цел на blockchain е да създаде доверие между участниците, тъй като всеки обмен на информация е прозрачен и записан, без да се идентифицира участникът.

Транзакциите се преразглеждат и се основават на общо съгласие. Например, ако искате да прехвърлите някои биткойни на друг член на веригата, всички останали трябва да потвърдят, че имате необходимата сума. По този начин информацията се потвърждава без единен контролен център.

Но каква е връзката между blockchain и HR? Как тази технология може да преобърне сферата на управлението на персонала?

Как работи blockchain ?

  1. А иска да изпрати пари на Б.
  2. Транзакциите се предават в мрежата и се събират в „блок“.
  3. Блоковете се изпращат за проверка на всички участници в системите.
  4. Всеки участник записва блока в свой екземпляр база данни.
  5. Блокът попада във „верига от блокове“, която съдържа информация за всички транзакции.
  6. Транзакцията е завършена.

Blockchain  в подбор на персонала

На първо място, blockchain е абсолютно прозрачна и не поддаваща се на фалшифициране платформа.

Като се има предвид този факт, търсенето и наемането на служители е една от точките на приложение на тази технология. Всъщност по този начин работодателят може да провери точността на профила на кандидата. Той може да вижда и действия в платформата, компетенции, опит … и т.н. Всичко, за да се спести време и да се разбере всичко необходимо за подходящият служител.

Нов организационен модел?

В допълнение към набирането на персонал, blockchain предлага и други области на приложение. Както в стартиращите фирми, така и в големите компании, служителите търсят повече вдъхновение, свобода на действие и отговорност. HR, от своя страна, се опитват да увеличат ангажираността, като измерват участието на всеки служител в процеса.

Blockchain може да бъде инструмент за решаване на този проблем, защото ви позволява да увеличите дела на участието на служителите в живота на компанията и да въведете децентрализирани автономни организации (ДАО).

ДAO ще позволят на служителите да виждат и подбират общности, които са подходящи за тях по отношение на техните компетенции и настроение. И HR ще може да измери участието на всеки в такива общности, като изчисли нивото на участие.

С прозрачността на blockchain ще бъде възможно да се види как определен служител участва в създаването на каквато и да е ценност. Това ще позволи справедливо да се разпредели възнаграждението за извършената работа и получения резултат.

Съвременните системи правят света по-видим и измерим. Това ще улесни пряко работата на специалисти по управление на персонала, но какви са опасностите от такъв „отворен свят“? Сигурността на информацията остава под въпрос. В момента не е необходимо да се говори за широкото използване на тази технология, но трябва да сте подготвени и да разберете как blockchain ще промени HR.

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close