HR Premium

Акцентуация. Диагностика на характера. Характерологичен въпросник.

IMG IT Academy

Акцентуация (лат. accentus — ударение), акцентуация на характера, акцентуация на личността – нормална особеност на характера, при която отделни негови черти са извънредно усилени, в резултат на което се усилва избирателната уязвимост по отношение на определен род психогенно въздействие, при запазена добра устойчивост към другите.

Акцентуацията не е психическо разстройство, но по реда на своето сходство с разстройствата на личността се приема, че между тях е налична определена гранична допирна точка.

Терминът „акцентуация” е въведен през 1968г. от немския психиатър Карл Леонхарт, който го употребява в словосъчетанието „акцентуирана личност” и „акцентуирани черти на личността”. Той описва акцентуацията, като извънредно усилване на индивидуалните черти на личността, а тенденция за преход към патологично състояние в неблагоприятни условия. Леонхард характеризира акцентуацията и като „отклонение от нормата”, но отбелязва , че по негово мнение „50% от живеещите в Берлин са акцентуирани личности и 50% – стандартен тип хора”.  Той разработва своя класификация на акцентуациите, в която може да се види значително влияние на психоаналитично представените типологии на психичните разстройства.  

Понятието „акцентуация” е близко до понятието „разстройство на личността”. Основните отличителни характеристики на акцентуацията от разстройствата  на личността  (влияещи върху всички жизнени сфери на личността) никога не присъстват в акцентуацията едновременно:

Това съдържание е заключено!

Влезте, за да отключите съдържанието!

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Мениджър

HR Мениджър е специализиран интернет ресурс насочен към предоставяне на актуална информация в областта на мениджмънта и управлението на човешките ресурси, както и полезни съвети и насоки към младите специалисти, които търсят професионална реализация.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close