HR РесурсиПодбор на персонала

5 проверки, които трябва да мине кандидата, преди да го наемете на работа в стартъп

IMG IT Academy

Многократно сме наемали на работа хора с отлично резюме: повече от 10 години опит, отлично образование, впечатляващи кариерни постижения, но след шест месеца трябваше да бъдат уволнени. В същото време много от служителите, които повлияха значително за успеха на нашата компания, бяха по-млади, не толкова опитни и не толкова „перфектни“.

С течение на времето разбираме, че лидерите и ефективните служители идват от кандидати с определени умения и качества. Ето как ги идентифицираме на интервюто.

Тест за възприемане на отрицателни отзиви

Първият и може би най-важният тест, който проверява дали кандидатът е способен да възприема отрицателни отзиви и да се учи от тях. Това е много важно умение, защото целта на младите стартъпи е растеж и за това е необходима конструктивна критика. Служителите, които разбират това, ще приемат отрицателни отзиви, ще се учат от тях и ще се възползват от тях за по-нататъшно развитие.

Ако служителят не знае как да поеме критиката, това ще се отрази на неговия боен дух и производителност. Служител, който отказва да повярва, че е направил грешка и вярва, че не се нуждае от чужди съвети (от шеф или колега), ще е по-трудно да се адаптира и да расте. Присъствието в екипа на човек, който не иска да се вслушва в съветите на колегите, не само ще повлияе негативно на морала на другите служители, но и ще накара мениджъра да изгуби много време напразно.

Затова на интервюто изрично молим един от потенциалните колеги на кандидата да изрази негативна критика. По този начин ние определяме колко добре ще работят в екип без постоянния надзор на мениджъра. Напълно независим екип от инженери или дизайнери е истинска мечта на всеки лидер на компанията.

Разбира се, кандидатът трябва да може да предизвика критики и да защити позицията си, но основното е да го прави адекватно.

Проверете за работа с електронна поща

С нейна помощ оценяваме интереса на потенциалният служител към компанията, както и способността му да изразява кратко своите мисли. Просто казано, изпращаме на кандидата писмо след края на работния ден и го молим по някакъв начин да отговори на него. Тогава виждаме какво ще отговори и колко бързо ще го направи.

Вярваме, че можете да научите много за даден човек по начина, по който той пише и съставя имейлите си. В този случай обръщаме внимание на скоростта на реакция. При младите стартъпи често се появяват ситуации, когато трябва да реагирате бързо.

Ако вашият кандидат не отговори на важно писмо в рамките на няколко дни (почивните дни и нощта се вземат предвид) – най-вероятно няма как да разчитате на него в случай на спешност и той е малко вероятно да се впише в стартъп културата.

Тест за ориентация (процес или продукт?)

Наличието на креативност при кандидата е много важно, но не забравяйте за постоянството и отговорността. Именно тези две качества притежава човек, ориентиран към процеса на изпълнение на дадена задача. Без проверка можете да наемете човек, който основно мисли за продукта, но не знае как да го направи. Ако кажете на такъв служител „Страхотна идея, но откъде да започнем нейната реализация?“, той няма да може да отговори на нищо.

В света на стартъпите идеите са евтини. На първо място е важно тяхното прилагане.

Тест за проактивност

Кандидатът прави ли нещо след интервюто, или просто се прибира? Задава ли въпроси по време на разговора? Ако му дадете проект, ще може ли да изучи материалите за него и да се справи с него, или има нужда от външни инструкции? Всичко това ще ви помогне да разберете дали потенциалният служител може да работи независимо. Това е много важно умение за начинаещите стартиращи работници, защото техните ръководители не винаги имат време да контролират и обучават подчинените си.

Тест за интерес към работата

Как кандидат прекарва свободното си време, ще покаже дали наистина се интересува от професията, която е избрал. Като основател на стартъп, трябва да търсите служители (особено първите), които искрено обичат работата си. Винаги можете да разчитате на такива хора. Такива проверки ще ви помогнат да спестите на компанията огромно време и пари. И най-важното, те ще ви позволят да създадете по-здрав и по-сплотен екип, който винаги може да се окаже на помощ в трудните моменти за стартъпа.

 

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close