HR МениджърПолезно

5-часовото правило на Майкъл Симънс

IMG IT Academy

Най-успешните хора на планетата са и хората, които с най-голяма вероятност отделят час и ден за четене и обучение. Току-що сте влезли у дома след уморителен ден. Вие сте изморени и гладни, просто искате да си поемете дъх, поне за минута. Вземате нещо за ядене и след това лягате пред телевизора.

Въпреки че понякога това поведение е нормално,  всички имаме нужда от начини за релакс и освобождаване на стреса, това е нездравословен навик. Ето защо най-успешните хора в света прекарват свободното си време в обучение.

По време на петгодишното си проучване на над 200 милионери, които сами изработиха богатството си, Томас Корли откри, че те не гледат телевизия. Внушителните 86 процента казват, че четат – но не само за забавление. Освен това 63 процента казват, че са слушали аудио книги по време на сутрешното си пътуване до работа.

Експертът по продуктивност Chauncey Maddox пише: „Не е тайна, че успешните хора четат. Казват, че средният милионер чете две или повече книги на месец.“ Въз основа на това и препоръчва на всички „да четат блогове, новинарски сайтове, изкуство и нехудожествени книги по време на престой, за да могат да усвоят повече знания. Ако сте в движение често, слушайте аудио книги или подкасти.“

5-часовото правило на Майкъл Симънс

Много световни лидери приписват успеха си на четенето. Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Опра Уинфри, Илон Мъск, Марк Кубан и Джак Ма са ревностни любители на четенето. Както Гейтс казва в интервю за „Ню Йорк Таймс“, четенето „е един от основните начини, с които се уча, и то е от дете“.

И така, как тези световни лидери намират време за ежедневно четене? Те се придържат към правилото за пет часа.

Какво е 5 – часовото правило?

5 – часовото правило беше въведено от Майкъл Симънс, основателят на Empact, който написа много книги за него. Концепцията е изненадващо проста: колкото и да са заети успешните хора, те винаги отделят поне един час на ден – или пет часа седмично – за обучение или практика. И правят това през цялата си кариера.

Симънс проследява това явление чак до Бен Франклин, който постоянно отделя време за обучение. Той го прави сутрин, като се събужда рано, за да чете и пише. Той си поставя лични цели и проследява резултатите си. В духа на днешните книжовни клубове той създава клуб за занаятчии и търговци; те се събират, за да се занимават със саморазвитие. Той също експериментира с новата си информация и задава размишляващи въпроси всяка сутрин и вечер.

Трите компонента на 5 – часовото правило

Днес успешните лидери приеха петчасовото правило на Франклин, разделяйки го на три части.

Дори ако не можете да отделите час или повече за четене всеки ден, започнете с 20-30 минути. Носете книга  със себе си, за да четете докато чакате срещата да започне или в кабинета на лекаря, вместо да прекарвате време на смартфона си. Можете също да опитате аудиокниги по време на ежедневното пътуване до работа или докато спортувате.

Размишлявайте. 5-часовото правило включва също размисъл и рефлексия. Можете просто да гледате стената или да запишете мислите си. Например основателката на компанията Spanx Сара Блейкли си води записки отдавна.

Фокусирането върху миналото ви дава възможност да се поучите от грешките, които сте допуснали, както и да оцените какво сте направили правилно. В резултат на това ще бъдете по-подходящи за постигане на целите си и подобряване на живота си. През 2014 г. проучване на Тексаския университет показа, че умствената почивка и размисъл подобряват обучението.

Трудно ви е да започнете? Планирайте време за размисъл във вашия график. Може да заделяте 15-20 минути след обяда. Можете също да започнете с по-малко, като отделяте пет до десет минути на ден и след това постепенно увеличавате този индикатор, за да не се претоварвате.

Знайте какви въпроси искате да зададете. Придържайте се само към два или три въпроса, които се фокусират върху този конкретен ден. Например, ако сте присъствали на конференция, запитайте се: „Какви са основните изводи, които мога да направя?“ и „Как мога да приложа тези изводи към моя бизнес?“

Експериментирайте: третият и последен елемент е бързото експериментиране. Бен Франклин и Томас Едисън станаха водещи изобретатели и мислители чрез своите експерименти. Имаме Gmail, защото Google позволи на служителите си да експериментират с нови идеи.

Причината, поради която експериментите са толкова полезни е, защото имате факти, а не предположения. Експериментите ви показват какво работи и кое не. Можете да се поучите от грешките си и да получите отзиви от другите. Но най-важното е, че експериментирането не отнема много време. През повечето време тествате същите действия, които бихте направили дори и без тестване.

Джак Ма отива по-далеч и препоръчва да прилагате тези знания в реалния живот. Например, ако прочетете книга за сътрудничество и работа в екип, можете да предложите доброволен опит по проект за тестване на тези знания в живота.

Когато започнете да използвате 5 – часовото правило и придобиете навик за обучение, е по-вероятно да бъдете по-успешни и продуктивни в различни области на живота си. Инвестирайки в навика да четете, можете да сте сигурни, че вие ​​и вашата компания ще растете всеки ден.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close