ПолезноHR Мениджър

Защо е необходимо да назначите психолог в компанията?

IMG IT Academy

Поради различни причини през последните няколко години повечето жители на света са подложени на все по-голям стрес. Освен личните проблеми, които по един или друг начин всеки има, съществува и общият негативен информационен фон от лоши новини, вирусни епидемии и други негативни събития в световен мащаб.

Разбира се, това се отразява на настроението и работоспособността на човека, което води до намаляване на ефективността му. И това притеснява работодателя.

Ето защо в някои големи компании работят психолози на пълен работен ден. Доколко обаче това е наистина необходимо, разказват експерти от няколко агенции за подбор на персонал.

Кога се появява тенденцията за назначаване на психолог в компанията?

Тенденцията за търсене на корпоративни психолози, появила се през последните няколко години на фона на нарастващия стрес и психическа нестабилност, само изглежда нова.

Такива специалисти са работили в големи световни производствени предприятия още от средата на 20 век. Само че задачите им са малко по-различни. Те се използват за изготвяне на психологически портрети на служителите, както и за тестване на персонала и идентифициране на ненадеждни елементи.

В днешно време компаниите наемат специалисти, които да подобрят колективния микроклимат и да помогнат на персонала да се справи с проблемите, които възникват в процеса на работа. 

По време на пандемията, от април до август 2020 г., в порталите за търсене на работа са публикувани 27% повече свободни позиции за корпоративни психолози, отколкото през същия период на 2019 г. Логично е, че това се дължи на увеличаването на тревожността и депресията сред служителите, както и на психологическите трудности при адаптирането към работата от разстояние.

Кой се обръща към психолога в компанията?

Проучванията показват, че към корпоративните психолози най-често се обръщат обикновени служители. Преките ръководители са много по-малко склонни да го правят. Топ мениджърите почти никога не го правят. Обикновено те се консултират с външен специалист или запазват всичко за себе си. Въпреки че именно тази категория служители са най-податливи на психични разстройства. По-голямата отговорност и отдалечеността от по-голямата част от екипа, която е на по-ниско ниво в корпоративната йерархия, може да доведе до липса на хармония и оттам до проблеми в бизнеса.

Основната задача на фирмения психолог е да помага на другите служители да поддържат баланс между професионалния и личния живот – точно такъв, какъвто е и балансът между живота. Резултатите от тази работа оказват влияние върху атмосферата в екипа, желанието на членовете му да работят и да се стремят към целите си. Компетентният специалист трябва също така да изгради доверие със служителите и да намери начини да взаимодейства с отдела по човешки ресурси. Съвместната им работа ще бъде от полза както за всеки отделен служител, така и за цялата организация.

Освен това в случаи на прегаряне, стрес и местни конфликти се прибягва до помощта на психолози. Освен това тези специалисти помагат на служителите да разберат себе си и да развият лични качества, необходими за успешна работа. Психологът може да бъде полезен и при идентифицирането на неочевидни причини за текучеството на персонала.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Системи за оценка при изпълнението на работата
Как да управлявате знанията на служителите си?
Практики, които ще ви помогнат да свикнете да сте част от екип

Стойността на инвестицията в психолог

Наемането на психолог може да се окаже полезна инвестиция. Световната здравна организация проведе проучване, според което загубата на производителност поради депресия и тревожни разстройства струва на световната икономика 1 трилион долара годишно.

Според други проучвания над 60% от анкетираните са заявили, че психичното им здраве се отразява на трудовото им представяне. Друга една трета заявяват, че работната среда влияе на психиката им, а един от всеки петима признава, че поне веднъж в живота си е напускал работа заради психични проблеми.

В същото време 86% от анкетираните заявяват, че за тях е важно компанията да се грижи за психичното здраве на своите служители. Така че наличието на психолог на щат може да има положително въздействие върху лоялността на служителите към компанията. Такова действие определено ще бъде оценено положително, което ще бъде в полза на марката на организацията за човешки ресурси.

Въпреки всички тези предимства корпоративният психолог все още е рядко срещано явление в бизнеса. За ръководството е трудно да оценява ключовите показатели за ефективност на вътрешните психолози, а често на тези служители им липсва компетентност. Освен това вътрешният психолог може да попадне в конфликт на интереси.

Отделен въпрос е етикетирането на служителите, които се консултират с психолози. Може просто да не се обръщат към тях от страх да не изглеждат слаби пред колегите си. Именно тези фактори възпират мениджърите да наемат такива специалисти.

Ако забележите, че в организацията ви има повече конфликти, намалява ефективността или все повече се губи мотивацията и удоволствието от постигнатите резултати, това е причина да помислите за работа с персонала в областта на психичното здраве. Може би си струва да се опитате да възложите на външен изпълнител да назначи психолог и ако това доведе до желания ефект, да помислите за назначаването на такъв на работа.

Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

Подобни публикации

Back to top button
Close