Интервюта

Ако човек няма шансове, е добре да си ги създаде сам

Боряна Христова - International Women Connected

IMG IT Academy

Боряна е съосновател и управител на първата социална мрежа само за жени – International Women Connected. Това е социална мрежа, разделена по локации и професии. Целта й е да представя жени, наложени професионалисти в дадена област, да намира и показва добрите примери за успешни жени, както и да насърчава онези, които търсят да изразят себе си професионално. 

Тя е журналист по образование, а в момента работи по дисертацията си на тема “Отразяване на българските новини в турските медии” към УНСС.  

Личната й история води до създаването на първата социална мрежа за жени в Истанбул, където тя живее със семейството си осем години. Като експат в последните 15 години, Боряна разбира смисъла на думата общност и по- скоро липсата на такава в годините й на пътувания и живот извън България.м 

Социална и ангажирана с процесите, свързани с правата на жените Боряна търси и намира начин, с който да бъде полезна в комуникацията между жени от различни краища на света, религия, цвят на кожата и професионално развитие. До днес тя е основна движеща сила на платформата и работи с цел създаване на по- благоприятна среда за развитие на жената в 21ви век.

Здравейте, г-жо Христова! Тъй като Вие сте съосновател и управител на социалната мрежа за жени International Women Connected, бих искала да Ви попитам с какво тя се различава от другите социални мрежи?

Здравейте! International Women Connected е първата социална мрежа само за жени. Принципът е обратен на останалите социални мрежи, където от живия контакт хората се добавят след това и онлайн. Ние искахме да създадем защитена среда за жени, които свободно да могат да общуват по между си и да обменят опит.

Мрежата е разделена по локации и професии. Дамите, които пътуват и сменят населеното място могат свободно да обявят това в мрежата и да започнат да общуват с дамите на новата локация без задължително да ги познават. Във всеки град организираме срещи на живо, където може контролирано да се осъществи и живия контакт. Отделно разпространяваме добрите примери за успешни жени чрез онлайн списание, подкаст и разнообразни семинари и събития по локации.

В последно време все повече представителки на нежния пол избират да се развиват в различни сфери от бизнеса. Кои обаче са проблемите, пред които те се изправят и какви са начините за тяхното разрешаване?

Работим по доста каузи, които регистрират и решават проблемите на работещата жена, без значение дали тя е предприемач или се развива в корпорация. Мога да обобщя две основни групи предизвикателства, които стоят пред всяка жена. Едната са обществените предизвикателства – такива, наложени от социума, обичаите в различните географски ширини. Другата са личните, с които всеки човек се сблъсква, когато иска да се развива – липса на самочувствие, увереност, страх от неуспех и много други.

Основните обществени проблеми са разликата в брутното възнаграждение при една и съща позиция за жени и мъже (gender gap); разбирането за ролите и отговорностите в семейството. Тези проблеми са основни и ние ги решаваме като си партнираме с други организации и повдигаме тези въпроси на национално и над национално ниво.

Идеята е, че когато сме обединени и имаме конкретна цел – решенията идват по-бързо и ефективно. Личните проблеми на жените, които искат да се развиват ги решаваме в движение, с помощта на коучове. При нас членуват редица дами, които помагат във всяко отношение на личния и професионален живот – отново в партньорство с международни организации. Истината е, че всичко може да се подобри, стига да работим заедно.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Как да използвате машинно обучение, за да набирате най-добрите кандидати?
Практики, които ще ви помогнат да свикнете да сте част от екип
Деница Менгова: „Добрият ментор е винаги полезен за една организация.“

Според Вашите наблюдения в кои държави се наблюдава по-благоприятна среда за развитие на потенциала на жените? България сред тях ли е?

Голяма изненада е, че все повече развиващите се държави дават шанс на жените да се изявят. Когато отворихме офиси в Мумбай и Бейрут през 2016 г. нямаше огромен интерес към това, което искахме да развием. Сега тези места са се превърнали в хъбове за жени – предприемачи.

Останалите азиатски държави също се развиват със сериозни темпове в това отношение. Наскоро основахме партньорство с обществото на жените предприемачи в Шри Ланка, Индия, Бахрейн и ОАЕ. Държавите в Африка следват същия пример. В момента преговаряме с бизнес обществото на жените в Египет.

В България си партнираме с местната организация на жените предприемачи и мога съвсем отговорно да заявя, че дамите тук са с перфектен нюх, хъс и възможности. По нищо не отстъпват на жените в САЩ или Западна Европа. Единственият проблем на по-малките държави като България са мащабите, но чрез нас това препятствие е лесно преодолимо.

Какъв тип обучение трябва да бъде проведено, за да се улеснят процесите на приобщаване на жените в бизнеса?

Ние работим с жени, които вече имат изграден бизнес или такива, които искат да се преориентират, най-често от корпоративна в среда на предприемачи. По тези теми правим всякакви обучения редовно, които обхващат както бизнес насоченост, инструментите, които са необходими за едно такова трансформиране, така и обучения за личностно развитие, които са нужни, за да може един човек от последовател да се превърне в лидер. Но истината е, че за да се постигне глобална промяна на статуквото единственият начин е да се работи заедно, целенасочено и с помощ от държавата, там, където я има.

Кое мотивира жените да се развиват в кариерата?

Мотивите на една жена да се развива са като на един мъж – чисто практични. Не е задължително всички да са генерални директори. Но ако човек усеща, че може и иска – редно е да има шанса да го направи. А ако няма шанс – както е обикновено при жените – да си го създаде сам. Затова и жените много често са по-гъвкави и изобретателни в създаването и осъществяването на собствените си  възможности.

Какво Ви вдъхновява?

Вдъхновява ме успехът въпреки препятствията, свързването на хора и бизнеси, които след нашата намеса работят по-добре, позитивната обратна връзка.

По какви проекти работите в момента?

Работим по отварянето на платформата за компании, не само за физически лица, както беше досега и осъществяването на още партньорства с международни организации и бизнес общества. Дори обмисляме (поради огромния интерес от страна на мъжете-предприемачи) да подадем ръка и към тях, за баланс. Обединихме се с британската ни компания, която работи с коучове и създадохме нов проект, с който представяме бизнес коучовете на корпорации. Това е ново и доста интересно начинание. Също така откриваме офис на Индийската камара на жените предприемачи в София – отново страхотна възможност за насърчаването на бизнеса между двете държави.

Няма да издавам повече – следете развитието ни и ще се радвам скоро да имаме още с какво да се похвалим. 

Интервю: Живка Аджеларова 
Снимки: личен архив
Digital Agency SEOMAX
Покажи повече

HR Manager

hrmanager.bg | Портал на знанието: Човешките ресурси, HR мениджмънт

Подобни публикации

Back to top button
Close